Oogziekten

AZ ZENO 18 03 2022 Afb 0026

Maak een afspraak

Het team

Het resultaat van een oogbehandeling is de combinatie van de expertise van het team en de kwaliteit van de technologie. Daarom investeren al onze artsen continu in de nieuwste en best mogelijke apparatuur om jouw ogen te onderzoeken en scans te nemen van het hoornvlies. Iedereen schoolt zich bovendien regelmatig bij om de nieuwste technieken te hanteren, zodat elke patiënt zijn ogen kan laten behandelen in de beste omstandigheden.


Enkele van onze specialismes nader toegelicht

 • Ogen laseren

  Een refractieve operatie met de laser kan patiënten met bijziendheid, verziendheid of astigmatisme en soms met presbyopie, in staat stellen goed te zien zonder bril of contactlenzen. Het te behandelen oog wordt door middel van oogdruppels verdoofd.

  Bij een eerste consultatie gaan we na of het effectief mogelijk is om je ogen te laseren. Dan meten we de sterkte op, nemen we verschillende high tech scans en analyseren we de tranenfilm. Vervolgens doen we een uitgebreid onderzoek om de huidige situatie te kennen, en om te zien wat juist de verwachtingen zijn. We kijken dan ook of we beter kiezen voor een ooglaserbehandeling of een lensinplantatie.

 • Cataract chirurgie

  Een ooglens die troebel is geworden door cataract moet worden verwijderd en vervangen door een kunstlens. Hier kan een bril niet helpen. Alleen een operatie kan de patiënt in staat stellen om opnieuw scherp te zien. Cataractchirurgie is de meest frequent uitgevoerde chirurgie wereldwijd. Phacochirurgie is een zeer veilige techniek. De ingreep gebeurt meestal onder druppelverdoving.

 • Ooglidcorrectie

  Wat vel dat doorhangt aan de bovenste oogleden? Een ooglidcorrectie is zowat de meest frequent uitgevoerde esthetische ingreep. Door deze kleine ingreep zie je er frisser en minder vermoeid uit. Dat is hetgeen waar we altijd naar streven.

  Tijdens een eerste afspraak leggen we de opties en de techniek uit. We gaan ook foto’s nemen en tests doen om een eventuele terugbetaling via de mutualiteit aan te vragen. Dat is in sommige gevallen van toepassing wanneer het hangend vel van het ooglid het zicht fors belemmert.

 • Strabisme

  Elk oog heeft zes oogspieren. In ideale omstandigheden werken alle oogspieren goed samen en zijn de ogen recht.
  Er ontstaat scheelzien wanneer één of beide ogen in een afwijkende stand staan en dus niet op hetzelfde punt gericht zijn.

  Er zijn verschillende vormen van scheelzien. Bij strabisme is er geen optimale samenwerking en één oog staat dan naar binnen (esotropie), buiten (exotropie), boven of beneden (hypotropie). Een combinatie is ook mogelijk. Dit kan continu aanwezig zijn, waarbij soms dubbelzien ontstaat, of onderliggend aanwezig zijn en slechts af en toe (intermitterend strabismus) tot uiting komen.

  Een verborgen vorm van scheelzien staat bekend als latent strabismus. Latent strabisme of latent scheelzien zal nauwelijks opvallen maar kan ongemak aan de ogen veroorzaken. De ogen kunnen dan alleen scheelzien als er naar iets op afstand gekeken wordt of dichtbij in een bepaalde richting.

 • Glaucoom

  Glaucoom is een ziekte van de oogzenuw die ons oog verbindt met de hersenen. Door een te hoge druk in het oog sterven zenuwvezeltjes van de oogzenuw af. Hierdoor kan het zicht geleidelijk verminderen. Glaucoom kan op termijn blind maken. Soms is de oogdruk normaal en is er toch glaucoom. De zenuwvezeltjes sterven dan af door een slechte doorbloeding van de oogzenuw.

 • Retinopathie

  Patiënten met suikerziekte lopen een verhoogd risico op een specifieke netvliesaandoening: diabetische retinopathie. Diabetespatiënten dienen daarom jaarlijks op controle te gaan bij een oogarts. Een gezonde levensstijl, een goede regeling van de suikerspiegel en controle van cholesterol en bloeddruk zijn belangrijk om diabetische retinopathie te voorkomen en te behandelen.

Verwante afdelingen

Dagcentrum

In het dagcentrum Blankenberge verblijven patiënten max. 1 dag na o.a. een chirurgische ingreep, internistische behandelingen een onderzoek of een oncologische behandeling.

Meer over deze afdeling

Dagcentrum chirurgie

In het Chirurgisch dagcentrum kunnen patiënten terecht voor een chirurgische ingreep, behandeling in de pijnkliniek of cardioversie. De behandeling duurt niet langer dan één dag. Het dagcentrum bevindt zich op de campus Knokke-Heist.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.