Een gastroscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van je slokdarm, maag en het eerste deel van je dunne darm (de twaalfvingerige darm) bekeken wordt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een dunne, flexibele slang, ongeveer zo dik als een vinger, met een lampje en een camera aan het uiteinde. De beelden worden op een scherm getoond en indien nodig opgenomen.
Zo kunnen afwijkingen in je maag en slokdarm opgespoord worden. Dit kunnen bijvoorbeeld ontstekingen zijn, maagzweren, weefselafwijkingen of bloedingshaarden. Ook kunnen er via deze weg kleine ingrepen uitgevoerd worden, zoals het nemen van weefselstalen, het stelpen van bloedingen of het openmaken van vernauwingen.
Via de endoscoop wordt lucht of CO₂ in je maag geblazen, zodat alles goed zichtbaar is tijdens het onderzoek.
Om dit onderzoek veilig en goed te laten verlopen, moet je vooraf nuchter zijn. Dat betekent dat je vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten, drinken of roken.
Meestal mag je je gebruikelijke medicatie ’s ochtends nog innemen, zolang die geen bloedverdunners bevat. Medicatie voor suikerziekte neem je best niet in op de ochtend van het onderzoek, omdat je nuchter moet blijven. Bespreek altijd met je arts welke medicijnen je gebruikt. Zo kan het gebruik van maagzuurremmers de uitslag van het onderzoek beïnvloeden, en sommige medicijnen verhogen het risico op een bloeding aanzienlijk.
Tijdens het plannen van je gastroscopie wordt ook besproken of je een roesje (sederende medicatie) wenst, of dat enkel je keel verdoofd wordt met een keelspray.
Tijdens het onderzoek krijg je een sederend middel ingespoten of wordt je keel verdoofd met een keelspray, afhankelijk van wat je vooraf gekozen hebt. Het onderzoek gebeurt terwijl je op je linkerzij ligt. Er wordt een bijtring tussen je tanden geplaatst om je gebit en de endoscoop te beschermen. De endoscoop wordt via die bijtring ingebracht.
Via de endoscoop wordt meestal lucht ingeblazen, zodat je slokdarm, maag en twaalfvingerige darm beter zichtbaar zijn. De procedure duurt ongeveer 5 à 10 minuten.
Het onderzoek zelf is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de endoscoop vervelend, omdat je hierbij moet kokhalzen. Dankzij de keelspray wordt dat gevoel verhinderd of sterk verminderd.
Het is belangrijk dat je de instructies van de verpleegkundige of arts goed opvolgt. Als je een roesje hebt gekregen, slaap je tijdens het onderzoek en merk je er meestal weinig van.
Na het onderzoek mag je meestal meteen naar huis. Als je een roesje (sedatie) kreeg via een katheter in je arm, mag je diezelfde dag niet meer deelnemen aan het verkeer. Je reflexen zijn dan vertraagd, dus zorg op voorhand voor een chauffeur of een begeleider.
Wanneer je een keelspray kreeg, mag je het eerste anderhalf uur na het onderzoek niets eten of drinken, omdat je je zou kunnen verslikken. Je kunt nadien ook last hebben van oprispingen of een opgeblazen gevoel, vooral als er lucht werd ingeblazen.
Na het onderzoek krijg je onmiddellijk het resultaat te horen van de arts. Het verslag wordt meestal digitaal doorgestuurd naar je huisarts.
Krijg je in de week na het onderzoek koorts, plots hevige pijn, pikzwarte stoelgang, moet je bloed braken of krijg je het benauwd, neem dan meteen contact op met je (huis)arts of meld je aan op de dienst spoedgevallen. Dit is uit voorzorg en voor je veiligheid.
Een gastroscopie is het beste onderzoek om je maag en slokdarm te bekijken. Met beeldvorming, zoals een CT-scan, kan men ook een idee krijgen, maar daarmee kunnen geen weefselstalen genomen worden of behandelingen uitgevoerd worden.
Als een gastroscopie noodzakelijk wordt geacht en je laat het onderzoek niet uitvoeren, kan dat ertoe leiden dat er geen juiste diagnose gesteld wordt, dat je niet behandeld kan worden of dat een mogelijk behandelbare aandoening niet ontdekt wordt – met mogelijk ernstige gevolgen.
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. In zeldzame gevallen (minder dan 1%) ontstaan er complicaties. In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners nemen of pijnstillers gebruiken.
Perforatie (een scheurtje in de wand van de maag, slokdarm of dunne darm) treedt uiterst zeldzaam op. Indien er een perforatie ontstaat dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk. In het ergste geval kan een operatie overwogen worden. Naar infectie toe is het een erg veilige procedure daar het toestel steeds grondig gereinigd en gedesinfecteerd wordt via een automatische professionele wasmachine.