Endocrinologie/diabetologie

AZ ZENO 18 03 2022 Afb 0157

Maak een afspraak

Knokke-Heist

Het team

Endocriene ziekten ontstaan door een teveel of tekort aan hormonen, of door een abnormale werking van die hormonen. Endocriene ziekten hebben vaak negatieve gevolgen voor het metabolisme en voor andere organen. Daarom is het belangrijk dat we deze goed opvolgen en behandelen. In AZ Zeno bieden we een specifieke begeleiding door het team van artsen, verpleegkundigen en diëtisten via de diabetesconventie.

Diabetologie 01 webversie

Waarvoor kan je bij ons terecht

 • type 1-diabetes

  De volledig insuline-afhankelijke type 1-diabetes vraagt een meer geïntensifieerde benadering. Het multidisciplinaire team van AZ Zeno staat in voor een persoonlijke begeleiding en behandeling op maat van de patiënt.

 • type 2-diabetes

  Voor de meest voorkomende vorm, type2-diabetes, is tegenwoordig een brede waaier van therapieën mogelijk. Het multidisciplinaire team van AZ Zeno staat in voor een persoonlijke begeleiding en behandeling op maat van de patiënt. Voor een groot aantal mensen met type 2-diabetes geven we de huisarts ondersteuning in de medische begeleiding via diabeteszorgtraject.

 • zwangerschapsdiabetes

  Zwangerschapsdiabetes is een veel voorkomende aandoening waarbij tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloedsuiker- of glucosewaarden (‘hyperglycemie’) worden vastgesteld. Naar schatting zou dit voorkomen bij 1 op 8 zwangere vrouwen in Vlaanderen, zelfs bij vrouwen die voordien nooit een verhoogd bloedsuikergehalte hebben gehad. Tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap worden dames uitgenodigd voor de suikertest.

 • Begeleiding na bariatrische chirurgie

  Het eerste jaar na een bariatrische ingreep (maagverkleining) is een intensieve opvolging noodzakelijk. Het team endocrino-diabetologie ondersteunt bij de preventie en behandeling van terugkerend gewichtstoename, stoornissen in het botmineraalgehalte en nutritionele tekorten, maar ook het onder controle houden van vb. diabetes mellitus en lipiden stoornissen.

 • Problemen met de schildklier

  De schildklier is een vlindervormig orgaan aan de voorzijde van de hals, net onder de adamsappel, dat hormonen aanmaakt die de stofwisseling stimuleren. Een verhoogde of verminderde werking, vergroting of knobbel zijn de meest voorkomende problemen met de schildklier.

 • Problemen met het hormonale stelsel

  Wij denken aan problemen van de bijschildklier en osteoprose, de bijnier, de hypofyse en de hormonale aspecten van de mannelijke seksualiteit, kortom het geheel van het hormonale stelsel.

Verwante afdelingen

Diabetesbegeleiding

Op deze dienst begeleidt een diabetesverpleegkundige patiënten met diabetes. Ze beantwoorden vragen rond diabetes en tonen de patiënt hoe hij of zij zich moeten verzorgen. Diabetesbegeleiding is mogelijk op de campus Knokke-Heist en campus Blankenberge na afspraak.

Meer over deze afdeling

Dieetbureau

Het belang van gezonde en evenwichtige voeding wordt steeds belangrijker. Maar wat is gezonde voeding? Iedereen heeft er een mening over, maar al te vaak worden er ook tegenstrijdige zaken verteld. De diëtisten van AZ Zeno geven je inzichten in je eigen eetgewoonten en formuleren voedingsadviezen.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.