Diabetesbegeleiding

AZ ZENO 18 03 2022 Afb 0157
Op deze dienst begeleidt een diabetesverpleegkundige patiënten met diabetes. Ze beantwoorden vragen rond diabetes en tonen de patiënt hoe hij of zij zich moeten verzorgen. Diabetesbegeleiding is mogelijk op de campus Knokke-Heist en campus Blankenberge na afspraak.

Zo werkt onze dienst

Het diabetesteam van AZ Zeno is een multidisciplinair team dat bestaat uit 2 gespecialiseerde artsen, ondersteund door 5 diabeteseducatoren (verpleegkundigen en diëtisten).

De behandeling van diabetes is maatwerk. Elke therapie wordt door de arts bepaald volgens de individuele noden van de patiënt.
De diabeteseducatoren staan de patiënten en hun familie bij en begeleiden hen op alle mogelijke vlakken. De nadruk ligt vooral op zelfzorg: ervoor zorgen dat de patiënt de nodige kennis en vaardigheden heeft om de chronische ziekte in het dagelijkse leven te integreren.
Diabeteseducatie omvat onder anderen:

  • Inzicht in de aandoening en de behandeling ervan
  • Uitleg over de acute en chronische complicaties
  • Motiveren tot levensstijlaanpassingen: gezonde voeding, voldoende beweging en rookstop
  • Advies over de praktische aspecten: wat moet ik doen bij een hypo of hyper, hoe spuit ik zelf mijn insuline, waar moet ik op letten als ik met vakantie ga, …

Hoe kan je diabetesbegeleiding krijgen?

Diabetesbegeleiding is mogelijk zowel op campus Knokke-Heist als op campus Blankenberge na afspraak.

Wat breng je mee tijdens de consultatie?

  • Glycemietoestel of dagboekje met je glycemiewaarden
  • Huidige medicatielijst
  • Recente bloedafname

Openingsuren

  • Campus Knokke-Heist

Maandag & dinsdag: 08.00 u. - 17.00 u.

  • Campus Blankenberge

Woensdag: 08.00 u. - 17.00 u.
Vrijdag: 08.00 u - 17.00 u.

  • Campus Maldegem

Donderdag: 08.00 u. - 12.00 u.

Wie is wie

Anneleen Heeren

Diëtist
Hilloc

Hilde Loccufier

Diëtist
Birpil

Birgit Pillen

Verpleegkundige
Anncle

Anne Declercq

Verpleegkundige
Marbec

Martine Beckx

Verpleegkundige

Verwante specialisme

Endocrinologie/diabetologie

Endocrinologie is de leer van de endocriene ziekten, die zich bezig houdt met de klieren in het lichaam die hormonen direct aan de bloedbaan afgeven, zoals bijvoorbeeld de schildklier, bijnier, hypofyse en geslachtshormonen. Daarnaast behandelt de endocrinologie de metabole ziekten, waarvan diabetes de meest voorkomende ziekte is.

Meer over deze afdeling

Verwante afdeling

Dieetbureau

Het belang van gezonde en evenwichtige voeding wordt steeds belangrijker. Maar wat is gezonde voeding? Iedereen heeft er een mening over, maar al te vaak worden er ook tegenstrijdige zaken verteld. De diëtisten van AZ Zeno geven je inzichten in je eigen eetgewoonten en formuleren voedingsadviezen.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.