Pathologie betekent ziekteleer. Het vakgebied behelst de diagnostiek van ziekten en het onderzoek naar oorzaken en mechanismen voor het ontstaan ervan. Kankeronderzoek is een wezenlijk onderdeel hiervan.
De klinisch patholoog is een medisch specialist, die met behulp van de microscoop op cel- en weefselmateriaal van patiënten diagnosen stelt. Daarnaast kan op een afdeling Klinische Pathologie postmortaal diagnostisch onderzoek verricht worden.
Concreet zal weefsel (of cellen) bij de patiënt weggehaald worden door de behandelende arts en opgestuurd worden naar de pathologie afdeling met de nodige informatie op de aanvraag.
De pathologen werken in een erkend laboratorium voor pathologische anatomie met een onderliggend kwaliteitssysteem. Dat labo bevindt zich op de campus Knokke-Heist. Onze pathologen zijn geconventioneerd en geaccrediteerd. Dit wil zeggen dat zij de RIZIV-tarieven volgen en voldoende opleidingen bijhouden en registreren.
Wanneer de patholoog een verslag opmaakt van zijn onderzoeken is dat onderdeel van het patiëntendossier. Een patiënt of niet-behandelend arts kan geen verslag opvragen op de afdeling. Dit gaat via de behandelend arts (vb. huisarts van de patiënt).
Wil je meer informatie over de verschillende staalafnames en fixatie die plaatsvinden in het laboratorium voor pathologische anatomie? In de labogids vind je alle informatie die je nodig hebt:
Er zijn heel wat verschillende aanvraagformulieren beschikbaar voor de dienst. Via deze link, kan je de aanvraagformulieren downloaden en vind je extra informatie over de werking van de dienst.