Laboratorium

Az Zeno 15 06 18 117

Maak een afspraak

Het team

Openingsuren

Campus Knokke-Heist:

 • Het labo is 24u/24u geopend. Van maandag tot vrijdag 8-13u zijn er bloedafnames mogelijk. Buiten de openingsuren kan je terecht op de spoedgevallendienst voor bloed- en staalafnames.

Campus Blankenberge:

 • Bloed- en staalafnames doorlopend via spoedgevallen

Campus Maldegem:

 • Bloedafnames iedere donderdag van 8u - 13u

Zo werkt onze dienst

Het laboratorium in AZ Zeno bestaat uit twee centra die 24-uurs service verlenen ten behoeve van patiënten. Het gaat hierbij om zowel patiënten die behandeld worden door een specialist verbonden aan het ziekenhuis/ polikliniek/ spoedgevallen, als patiënten behandeld door de huisarts. Beide labo's zijn erkend door het federaal ministerie van sociale zaken en volksgezondheid. Het laboratorium AZ Zeno wordt geleid door diensthoofd Ap. Biol. André Trouvé.

We delen de activiteiten van het laboratorium op in drie afdelingen: scheikunde, hematologie & microbiologie.

 • Scheikunde

  De afdeling scheikunde voert op dagelijkse basis een uitgebreid aantal biochemische (ionen, eiwitten, hormonen, tumormerkers, cardiale merkers) testen, serologische analysen en TDM (Therapeutic Drug Monitoring) uit op volautomatische toestellen. Het labo streeft ernaar de resultaten binnen een beperkte tijdspanne te rapporteren. Door dagelijkse kwaliteitscontroles en deelname aan externe kwaliteitsprogramma’s wordt de kwaliteit van alle analysen gegarandeerd en ook continu geëvalueerd. De afdeling scheikunde wordt geleid door Ap. Biol. Els Dumoulin.

 • Hematologie

  De afdeling hematologie omvat het onderzoek van de bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes). Afwijkingen van het bloed en beenmerg worden opgespoord via verschillende technieken. Op deze dienst wordt ook bloedstollingonderzoek verricht naast de bepaling van bloedgroepen en het uitvoeren van compatibiliteitstesten om een veilige bloedtransfusie te garanderen. De afdeling hematologie wordt geleid door Ap. Biol. Karen Janssen.

 • Microbiologie

  De afdeling microbiologie is een discipline belast met de bacteriologische, virologische, mycologische en parasitaire diagnostiek. Het doel van deze dienst is het leveren en mee interpreteren van informatie aan clinici voor het in kaart brengen van zowel de microbiologische diagnose, het ziekteverloop en de therapie. De methodiek die hoofdzakelijk gebruikt wordt is gebaseerd op standaard culturen, serologische en moleculaire technieken.

  Daarnaast houdt de dienst zich bezig met de surveillance en preventie van ziekenhuisinfecties.

  De afdeling microbiologie wordt geleid door klinisch biologen-microbiologen Ap. Biol. André Trouvé en Dr. Biol. Charlotte Trouvé.

Hiervoor kan je bij ons terecht

Patiënten kunnen in het laboratorium van het AZ Zeno terecht voor een bloedafname en/ of bacteriologische staal afname (o.a. MRSA, screenings, COVID-wissers ... ). Een aanvraagformulier van de aanvragende geneesheer is hiervoor steeds vereist. Dit kan van maandag t.e.m. vrijdag, van 8.00 tot 13.00 u. op de campus Knokke-Heist

Buiten de openingsuren kan je doorlopend terecht op de spoeddienst van zowel campus Knokke-Heist als campus Blankenberge voor een bloed- en of staalafname.

Onze filosofie

Ons doel is om te allen tijde zo laagdrempelig mogelijk een correcte en vlotte service te bieden. We doen dit zowel naar de aanvragende artsen als naar de patiënten toe.

Het labo en de klinisch biologen staan in voortdurend contact met de aanvragende geneesheren van verschillende andere diensten en disciplines. Wij verlenen advies naar de analyses toe alsook de interpretatie van de resultaten.

Wil je meer weten over de werking van het laboratorium? Neem dan zeker een kijkje op onze labogids. Hierin vind je alle informatie betreffende analyses en afnamerichtlijnen. Daarnaast zijn ook de antibioticagids, lokale resistentiecijfers en wetenschappelijke nieuwigheden makkelijk beschikbaar in de labogids.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.