Euthanasie binnen AZ Zeno

Palliatieve zorgen

Euthanasie binnen AZ Zeno

Binnen AZ Zeno kan een euthanasie uitvoering mits correct verloop van de euthanasieprocedure. Hierbij volgen wij het wettelijk kader vanuit de wetgeving euthanasie van 2002.

Een euthanasievraag stellen is een recht, een euthanasie uitvoering krijgen is geen recht.

Deze euthanasieprocedure (van euthanasieverzoek tot uitvoering) kan enige tijd duren en moet met de uiterste zorg gevolgd worden. Een euthanasie wordt dus nooit dringend uitgevoerd. De patiënt moet zijn verzoek meerdere keren bespreken, over een ‘redelijke tijd’ gespreid, én een tweede arts en/of derde arts moeten geraadpleegd worden.

In AZ Zeno wordt de vraag naar euthanasie steeds uitvoerig door het palliatief team opgevolgd en besproken met de behandelend arts.

Een euthanasieverzoek gebeurt tussen de patiënt en zijn arts. Wettelijk gezien moet dit niet besproken worden met de familie of naasten. In de praktijk is het echter raadzaam dat de familie en naasten worden betrokken, zeker als de patiënt nauwe banden met hen heeft. Sterven is een persoonlijk gebeuren, maar ook een relationeel gebeuren: de familie die achterblijft moet op een gezonde manier kunnen afscheid nemen en rouwen. De zorgvuldigheid vereist dus dat hier ook ruimte wordt gemaakt voor afstemming en zorg voor de naaste betrokkenen.

Contactpersonen

Chaghe

Campus Knokke-Heist

Charlotte Van Gheluwe

Palliatief coördinator

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.