Knie- en heupprotheses in dagopname

P1052589 min
Medisch nieuws

Geplaatst op 29 aug. 2023

In het moderne tijdperk van medische vooruitgang en geavanceerde zorg, heeft AZ Zeno een nieuwe benadering om patiënten met een heup- of knieprothese te behandelen. “We streven steeds naar een betere patiëntenzorg en sneller hersteltijd. Met dit programma heeft het ziekenhuis een innovatief programma geïntroduceerd waardoor patiënten dezelfde dag nog naar huis kunnen na het ondergaan van een heup- of knieprothese-operatie.”

AZ Zeno streeft steeds naar medische vooruitgang. Zo introduceert de dienst orthopedie nu een nieuwe benadering om patiënten met een heup- of knieprothese te behandelen in dagopname. “We streven steeds naar een betere patiëntenzorg en sneller hersteltijd. Met dit programma heeft het ziekenhuis een innovatief programma geïntroduceerd waardoor patiënten dezelfde dag nog naar huis kunnen na het ondergaan van een heup- of knieprothese-operatie.”

Dit nieuwe zorgmodel, gebaseerd op uitgebreide medische expertise en grondig onderzoek, is ontworpen om patiënten de mogelijkheid te bieden om comfortabel in hun eigen huis te herstellen, omringd door vertrouwde omgevingen en geliefden. “Deze aanpak is voornamelijk gericht op het minimaliseren van de fysieke en emotionele impact van een operatie op de patiënt”, aldus dr. Vander Eecken.

Rapid Recovery

Voorafgaand aan de operatie worden patiënten zorgvuldig geëvalueerd om te bepalen of ze in aanmerking komen voor dit versnelde hersteltraject. Deze beoordeling omvat verschillende factoren, waaronder de algehele gezondheidstoestand, de ernst van de aandoening en de bereidheid en het vermogen van de patiënt om actief deel te nemen aan zijn of haar herstelproces.

Patiënten die in AZ Zeno een knie- of heupprothese krijgen, volgen het Rapid Recovery programma. “We vinden het erg belangrijk om de patiënt in elke stap van het traject te betrekken. Daarom organiseren we voorafgaand aan de ingreep steeds een teaching class, daar maak je kennis met de verschillende zorgverleners die je tijdens de opname zullen begeleiden (orthopedist, anesthesist, kinesist, verpleegkundige, ergotherapeut en sociaal werker). Iedere zorgverlener licht toe wat hij/zij precies zal doen”, zegt dr. Vander Eecken. “Zo zijn de diagnose, behandeling en nazorg perfect op elkaar afgestemd, weet de patiënt hoe we te werk gaan en wat we van hem/haar verwachten”, voegt dr. Vererfve nog toe.

  • P1052465 min
  • P1052528 min
  • P1052556 min

Samenwerkingen

De procedure vraagt een nauwe samenwerking met heel wat andere zorgverleners. “Eén uur na de ingreep wordt de patiënt al uit bed gehaald voor een eerste sessie bij de kinesist. De patiënt mag dus zeker niet suf zijn. Een goede samenwerking met de anesthesisten is in deze dus onontbeerlijk.”, aldus dr. Vererfve.

Specifieke operatietechniek

Door een specifieke operatietechniek bij knieprotheses wordt weefselsparend gewerkt. Er worden geen spieren of ligamenten doorgesneden. Dit bevordert een vlotte revalidatie. De anatomische plaatsing van de prothese doet de knie natuurlijk aanvoelen. Ook voor de heup wordt een spiersparende techniek gebruikt waardoor een snelle revalidatie mogelijk is.

Follow-up

“Na de ingreep worden patiënten sowieso opgebeld, maar bij dagopnames doen we dat steevast de dag nadien al. Zo weten we zeker dat alles goed gaat met de patiënt.” Eenmaal thuis krijgen patiënten gedetailleerde instructies voor postoperatieve zorg en revalidatie. Dit omvat aanbevelingen voor lichte oefeningen, pijnmanagement en het vermijden van overmatige belasting van het geopereerde gewricht. Een follow-upafspraak met de behandeld arts zorgt ervoor dat het herstel op schema blijft en eventuele zorgen tijdig worden aangepakt.

Het initiatief van AZ Zeno om patiënten met een heup- of knieprothese dezelfde dag nog naar huis te laten gaan, belichaamt de inzet voor innovatie en patiëntgerichte zorg. Deze aanpak geeft patiënten de kans om snel weer terug te keren naar hun normale activiteiten.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.