1 jaar Warm Nest: "positiviteit, verbondenheid en fijne babbels"

PHN Xagengy ARKSHELTER 41
Warm Nest

Geplaatst op 17 jul. 2023

Op 31 mei vierden we de eerste verjaardag van Warm Nest, ons ontmoetingshuis voor mensen met een diagnose van kanker en hun dichte kring. Dat deden we met de verrijkende cultuuravond Wings in Cultuurcentrum Scharpoord. Alle opbrengsten gaan integraal naar Warm Nest, dat volledig afhankelijk is van giften en sponsoring. Onze gasten getuigen zeer dankbaar: “De steun van de vrijwilligers en lotgenoten is zo hartverwarmend. Ik zou iedereen die met kanker geconfronteerd wordt een bezoek aan Warm Nest aanraden. Het is als een warm deken dat je omhult van zodra je binnenkomt.”

Op 31 mei 2022 opende Warm Nest de deuren voor mensen met een diagnose van kanker en hun naasten. ‘Onze eerste verjaardag vierden we met Cultuuravond Wings, aan de hand van een prachtige muziekvoorstelling en een getuigenis van VZW BorstkankerMAN die het belang van lotgenotencontact aanhaalde. Én waarvan de opbrengsten volledig naar Warm Nest gaan’, vertelt coördinator Ann Nackaerts. ‘Dankzij de grote en kleine giften van sympathisanten kunnen wij de lening voor het gebouw afbetalen, speciale workshops organiseren en professionele sprekers uitnodigen in ons ontmoetingshuis. Dat is bijzonder waardevol voor onze gasten. Wij hopen dan ook nog meer mensen te kunnen bereiken met activiteiten aangepast aan hun noden.’

Wat mag iemand verwachten die binnenstapt bij Warm Nest?

Hier voel je je meteen op een veilige, warme plek. Onze gasten houden vooral van de rust, het contact met mensen die weten waarover ze spreken en het feit dat deze plek losstaat van het ziekenhuis. Hier komen gasten niet voor een therapie, maar puur voor hun welzijn. Waar het ziekenhuis zich inzet voor de ‘cure’, focussen wij als inloophuis op de ‘care’. Tijdens de openingsuren is er altijd een vrijwilliger aanwezig waarmee je een luchtige babbel kan hebben. Het hoeft niet zwaar te zijn, integendeel. Hier wordt véél gelachen. Het is niet zozeer de ziekte die centraal staat, maar wel het samenkomen en contacten leggen met mensen die hetzelfde doormaken. We kiezen daarom ook voor laagdrempelige groepsactiviteiten voor maximaal 6 personen zoals een wandeling, gespreksnamiddag of kookworkshop. En gasten kunnen hier ook terecht voor individuele sessies reiki (Japanse relaxatietechniek), massage of gelaatsverzorging.

“Wat deze plek bijzonder maakt? De warme & gezellige sfeer. De vriendschap tussen liefdevolle mensen die elkaar zo steunen. En ook het uitwisselen van gedachten, wat zo leerrijk is. Ervaren hoe wij als lotgenoten met onze strijd tegen de ziekte omgaan, is voor mij zeer verrijkend. De positieve sfeer die in Warm Nest heerst, is zonder meer zeer helend.”

Hoe komen gasten bij Warm Nest terecht?

Vaak verwijst de oncocoach, behandelende (huis)arts of psycholoog mensen door naar Warm Nest. Maar eigenlijk hoeft een doorverwijzing helemaal niet. Hier mag iédereen die met kanker in contact komt vrij binnenwandelen. Je hoeft dus niet via AZ Zeno te komen om ons een bezoekje te brengen. Ook een actieve behandeling is niet nodig om deel te nemen aan onze activiteiten. Zowel voor als na je behandeling ben je hier welkom. Net zoals jouw partner, vrienden en familie. Een aanvraag indienen of een intakegesprek doen? Dat hoeft niet. Enkel als je wil deelnemen aan activiteiten, moet je daarvoor wel even inschrijven.

“De steun van de vrijwilligers en lotgenoten is zo hartverwarmend. Ik zou iedereen die met kanker geconfronteerd wordt, een bezoek aan Warm Nest aanraden. Het is als een warm deken dat je omhult van zodra je binnenkomt.”

Komen er kosten kijken bij een bezoek aan Warm Nest?

Een namiddag doorbrengen in ons ontmoetingshuis is volledig kosteloos. Wie dat interessant vindt, kan ook altijd een gratis rondleiding krijgen of een kennismakingsgesprek met coördinator Ann voeren. Voor de activiteiten vragen wij een kleine bijdrage. Individuele massages kosten bijvoorbeeld €10, deelnemen aan een yogales bedraagt €5 en voor de deelname aan een creatieve sessie betalen onze gasten €7. Zeer schappelijke prijzen, want wij willen Warm Nest voor iedereen toegankelijk houden.

Help Warm Nest groeien

Draag jij Warm Nest een warm hart toe en wil jij ook graag een gift doen? Met elke schenking kunnen wij mooie projecten waarmaken voor onze gasten.

Maak via ons fonds bij de Koning Boudewijnstichting je bijdrage over of contacteer Warm Nest-coördinator Ann Nackaerts via Ann.Nackaerts@azzeno.be.

Wil je niets missen over Warm Nest? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief via activiteiten.warmnest@azzeno.be

Yoga
WN4
Vrijwilligers
Soep na yoga

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.