Wanneer geneesmiddelen via een infuus worden toegediend dan noemt men dit intraveneuze therapie. Dit betekent dat het geneesmiddel direct in de bloedbaan terecht komt. Vaak wordt gedacht dat intraveneuze therapie sneller en effectiever werkt. Dit is echter voor sommige geneesmiddelen niet het geval. Sommige geneesmiddelen werken even snel als ze via de mond (orale therapie) worden ingenomen.
Orale therapie heeft als voordeel een groter comfort voor de patiënt, een lagere ziekenhuiskost, minder risico op infecties, de patiënt kan sneller naar huis,… Vandaar dat er altijd zal geprobeerd worden om zo snel als mogelijk over te schakelen naar orale therapie. Voor bepaalde patiëntengroepen is dit evenwel niet mogelijk bv. bij braken en diarree, mondinfecties, acute pijn, maagbloedingen,… In deze gevallen kan men niet anders dan intraveneuze therapie te geven.
In het ziekenhuis zal altijd de best passende therapie gegeven worden. De meest veilige en gemakkelijkste manier om geneesmiddelen toe te dienen blijft de orale route. Enkel wanneer niet anders mogelijk zullen geneesmiddelen intraveneus worden toegediend.