U verblijft in het ziekenhuis, hetzij als patiënt, hetzij als bezoeker. U bent neergekomen in een omgeving waar we de patiënten de beste zorg willen aanbieden. Eén van de belangrijkste punten hierin is de patiënt te vrijwaren van een mogelijke zorginfectie, m.a.w. een supplementaire infectie, opgelopen in het ziekenhuis.
Onze handen zijn onze belangrijkste tools om dingen te doen, maar door de voortdurende activiteit, aanraking, manipulatie,… zijn ze daardoor tevens een grote bron van bacteriën. De meeste van deze bacteriën zijn onschuldig, maar andere kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en deze van anderen. Bij het minste contact kunnen deze bacteriën dan ook overgedragen worden naar andere mensen, in ons geval patiënten. In sommige gevallen, bij oudere patiënten of kankerpatiënten bijvoorbeeld, kan deze overdracht ernstige gevolgen hebben.
Door een goede handhygiëne toe te passen kunnen dergelijke zorginfecties worden tegengegaan.
We weten allemaal dat de handen wassen met water en zeep voornamelijk aangewezen is als de handen zichtbaar bevuild zijn. We maken de handen nat, we wrijven de handen gedurende 1 minuut goed in met zeep en vergeten hierbij de vingertoppen, duimen en de zone tussen de vingers niet. We spoelen de handen af, vermijden contact met de kraan en drogen de handen af met een papieren doekje.
In de omgeving van patiënten, raadt de dienst InfectiePreventieBeheersing aan de handen tevens te ‘ontsmetten’. Op alle kamers en in de gangen vindt u een flacon handalcohol. U pompt tweemaal en wrijft de handen goed over elkaar gedurende dertig seconden. Vergeet terug de vingertoppen, de duimen en de zone tussen de vingers niet. Handen afdrogen hoeft niet, ze drogen aan de lucht.
Eens uw handen ontsmet zijn, bent u (voor een tijdje) clean. In elk geval kunt u geen bacteriën meer overbrengen. De belangrijkste momenten zijn dan ook de volgende:
Elke persoon, personeelslid, patiënt en bezoeker die het ziekenhuis binnenkomt, is drager van bacteriën. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen let op een goede handhygiëne. De literatuur heeft duidelijk bewezen dat een goede handhygiëne de meest doeltreffende manier is ter preventie van infecties. Dit kan echter enkel als we er allen aan meedoen.