Doorligwonden of decubitus treffen 1 op 5 patiënten in Belgische ziekenhuizen. Decubitus doet zich vooral voor bij langdurig bedlegerige patiënten. De gevolgen van decubitus zijn bijzonder vervelend. Decubitus is daarom een serieus probleem. Iedereen die vanwege ziekte of een ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven, kan decubitus krijgen. Dit leidt vaak tot pijn, een trager genezingsproces en een langer verblijf in het ziekenhuis.
Doorliggen oftewel decubitus is een wond, die ontstaat door voortdurende druk op de huid. De druk beschadigt de huid en het onderliggend weefsel. De beschadiging heeft in milde vorm roodheid van de huid tot gevolg. In ernstige vorm kunnen diepe wonden ontstaan, tot op de spieren en/of botten.
Door zitten of liggen worden op bepaalde plekken van de huid de kleine bloedvaten en het daaronder gelegen weefsel samengedrukt. Deze bloedvaten voorzien de huid en het onderliggende weefsel van voedingsstoffen en zuurstof. Als de huid en het weefsel te lang van voedingsstoffen en zuurstof onthouden wordt, sterven cellen af en ontstaat decubitus. Decubitus kan ontstaan door een verminderde toevoer van bloed of na kleine wonden bij wrijving van de huid.
Decubitus ontstaat op plaatsen waar langdurig druk op het weefsel tussen bot en huid uitgeoefend wordt. Met name plaatsen waar zich weinig weefsel tussen de huid en bot bevindt zijn kwetsbaar, zoals; zitvlak (stuit), zitbeenknobbels, heupen, hielen, knieën, enkels, schouderbladen, oren, achterhoofd en wervelkolom.
Indien je niet in staat bent prikkels te voelen die ‘ongemak’ aangeven of niet in staat bent de gewenste beweging te maken, heb je kans decubitus te krijgen.
Dit is het geval als je:
De kans op decubitus is groter als je bovendien:
U kan alle richtlijnen in verband met decubitus terugvinden op www.decubitus.be.
Indien je meer informatie wenst of over bepaalde zaken twijfelt, aarzel dan niet om onze wondzorgverpleegkundige te contacteren op wondzorg@azzeno.be.