Naar binnen/buiten gekanteld onderooglid

Oorzaken van entropion

In de meerderheid van de gevallen is leeftijd de oorzaak. De spier die het onderooglid naar beneden trekt is uitgerekt en hierdoor ontstaat een verslapping van het ooglid. Vaak is het ook door vermindering van vetweefsel in de oogkas dat het oog iets meer in de oogkas staat en het ooglid gemakkelijk naar binnen kan draaien. Soms kan entropion ook worden veroorzaakt door littekens aan de binnenzijde van het ooglid. Een andere oorzaak kan zijn: krampachtig knijpen van de oogleden door oogirritiatie. Heel zeldzaam is entropion aangeboren.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een entropioncorrectie. De ingreep wordt als dagbehandeling, onder volledige verdoving uitgevoerd. Hierbij wordt de spier verstevigd, wordt de huid wat strakker gemaakt en soms wordt een stukje ooglid verwijderd om het zo strakker te maken. Welke techniek gebruikt wordt, is afhankelijk van de ernst van de entropion

Ectropion

Bij een ectropion wordt de rand van het onderste ooglid naar buiten gedraaid. Hierdoor wordt de rode binnenzijde van het ooglid zichtbaar.

Oorzaken van ectropion

Op oudere leeftijd wordt ectropion meestal veroorzaakt door veroudering van de weefsels van het onderooglid. Hierdoor treedt er een verslapping op. Andere oorzaken kunnen zijn: huidziekten of littekens, verlamming (tijdelijke of permanente uitval van de hersenzenuw), het gewicht van een gezwel ter hoogte van het onderooglid. Heel zeldzaam kan ectropion aangeboren zijn.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een ectropioncorrectie. De ingreep wordt als dagbehandeling, onder volledige verdoving uitgevoerd. Het ooglid wordt weer strak tegen de oogbol gebracht, vaak door de spier strakker te maken

Voor de behandeling

Indien de patiënt bloedverdunners neemt wordt gevraagd hiermee te stoppen om de kans op nabloedingen te beperken. De medicijnen worden, in overleg met huisarts/cardioloog, 10 dagen voor de ingreep gestopt.

Na de behandeling

Bij normaal verloop komt de patiënt voor een eerste maal op controle na 1 week. Dan worden de hechtingen verwijderd en wordt de wonde verzorgd. Daarna worden een aantal controle afspraken gepland met de patiënt.

Mogelijke hinder en uitdagingen

Zoals bij elke ingreep kunnen er complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties zijn: bloeduitstorting, vocht lekkage, gevoeligheid en zwelling. Meestal verdwijnt dit spontaan na enkele dagen.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 10 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.