Moedercentrum

10 02 2022 AZ ZENO Afb 0310

Contacteer onze dienst

De afdeling moedercentrum begeleidt mama’s en hun partners doorheen de zwangerschap, bevalling en de eerste dagen na de geboorte. Tijdens het hele traject kan je rekenen op vertrouwde gezichten en persoonlijk contact. Consultaties zijn mogelijk op de campus Blankenberge, Maldegem en Knokke-Heist.

Locatie & bezoekuren

Campus Knokke-Heist

LIFT A - 1ste verdieping

14.00 u. - 20.00 u. (voor de afdeling neonatologie geldt een specifieke bezoekregeling)

Zo werkt onze dienst

De dienst materniteit zet sterk in op de vertrouwensband tussen de aanstaande ouders en het ziekenhuis. Van bij het begin tot na de bevalling word je begeleid door hetzelfde team vroedvrouwen, gynaecologen en artsen. Op die manier ben je niet alleen reeds vertrouwd met het personeel, maar ook met de dienst en de werking.

Naast het vaste team van artsen, psychologen en vroedvrouwen, werken we nauw samen met heel wat vroedvrouwen uit de omgeving om de opvolging aan huis na de bevalling eveneens vlot en toegankelijk te laten verlopen.

 • De bevalling vindt plaats in een van de drie verloskamers. Deze zijn identiek uitgerust met bijvoorbeeld in elke kamer een relaxatiebad en mogelijkheid tot epidurale verdoving.
 • De dienst materniteit is uitgerust met 13 bedden. Je hebt de keuze tussen een éénpersoonskamer, tweepersoonskamer of een luxekamer.

Wekelijks kan je terecht op onze spreekuren met de vroedvrouwen op alle campussen. Daarnaast zijn er op vaste tijdstippen in de zwangerschap consultaties gepland.

AZ Zeno Knokke TV AAPROG BOECKX B2 Ai c Milosz Siebert int 52

Wanneer ontmoeten we elkaar?

 • 12 weken zwangerschap

  We nodigen je uit voor een NIPT-test (een genetische screeningstest) en een eerste gesprek waarin je meer info krijgt over infoavonden, voedingsadviezen, de levensstijl, mogelijke ongemakken gedurende de zwangerschap en de aanstaande suikertest.

 • 24 - 28 weken zwangerschap

  De suikertest vindt plaats en we overlopen samen het geboorteplan waarbij we dieper ingaan op de wensen tijdens de bevalling. Je krijgt verdere informatie over de mogelijke handelingen tijdens de bevalling, de postnatale begeleiding,...

 • 30 weken zwangerschap

  Je kunt je inschrijven op onze materniteit. Indien gewenst, kies je voor een vroedvrouw aan huis voor de periode na de zwangerschap. We geven je de nodige informatie over wat je moet meenemen tijdens de opname, de bezoekuren, enzoverder. De keuze tussen fles- en borstvoeding wordt verder toegelicht. De vroedvrouw kan je op dit moment ook het vaccin tegen kinkhoest toedienen.

 • 40 weken zwangerschap

  In opdracht van de gynaecoloog, kom je op de materniteit terecht voor een CTG-monitoring met bloeddrukmeting.

Bevallen

 • Klassiek bevallen

  Moeder en kind worden gedurende enkele dagen verzorgd op de dienst materniteit. Na ontslag uit het ziekenhuis, kan je ervoor kiezen om verder begeleid te worden aan huis.

 • Ambulant bevallen

  De ouders gaan meteen na de bevalling naar huis. Als je ambulant wenst te bevallen, is een vroedvrouw aan huis verplicht gedurende de eerste dagen na de bevalling. Neem daarom reeds tijdens de zwangerschap contact op met een vroedvrouw naar keuze. Vanuit AZ Zeno werken wij nauw samen met de vroedvrouwen uit de omgeving om die postpartum periode goed op te vangen. Deze keuze moet medisch verantwoord zijn, en steeds in samenspraak met de arts bekeken worden.

 • Bevallen in dagopname

  De moeder overnacht samen met de baby op de dienst materniteit. Ook hier is een vroedvrouw aan huis verplicht gedurende de eerste dagen na de bevalling. Deze keuze moet medisch verantwoord zijn, en steeds in samenspraak met de arts bekeken worden.

Goed om weten

 • Neonatologie

  Mocht je kindje te vroeg geboren worden of extra zorgen nodig hebben, komt het terecht op de afdeling neonatologie. Die bevindt zich in het verlengde van de materniteit. Indien een intensieve behandeling noodzakelijk is, verwijzen wij makkelijk door naar de neonatale afdeling in Brugge waardoor die overgang voor ouders en kind vlot kan verlopen.

 • Spreekuur “Het ei”

  Ons team vroedvrouwen organiseert wekelijks op al onze campussen een spreekuur. Je kan er terecht met al je vragen, zelfs als je nog niet niet zwanger bent. Vragen als: Hoe bereid ik me het best voor op de zwangerschap? Wat moet ik doen als ik niet of moeilijk zwanger raak? Wat is de juiste voeding voor mijn baby? Hoe behoud ik het evenwicht in mijn gezin of leven met de komst van de baby? ...

  Omdat we graag een persoonlijk en uitgebreid antwoord op deze vragen bieden, staat het team vroedvrouwen van AZ Zeno klaar als vertrouwenspersoon bij al je individuele vragen.

  • AZ Zeno campus Blankenberge: na afspraak elke maandag van 9u tot 12u

  • AZ Zeno campus Maldegem: na afspraak elke dinsdag van 09u tot 12u

  • AZ Zeno campus Knokke: na afspraak doorlopend elke werkdag

  • Afspraken voor alle campussen kan op volgend telefoonnummer: +32 (0) 50 53 50 60.

 • Leuke extra’s tijdens de opname op materniteit

  De komst van een baby is een blije en prachtige gebeurtenis. We willen dan ook alles op alles zetten om je echt dat thuisgevoel te bezorgen en het jou, je partner en je kindje zo aangenaam mogelijk te maken.

  Om de komst van de baby te vieren, bieden wij elke ouder een candle light dinner aan (op woensdag, zaterdag of zondag). We voorzien een koude schotel met vlees en vis en aangepaste wijn, gevolgd door koffie met gebak. Indien gewenst, kan er ook kreeft besteld worden (mits supplement).

  Elke ochtend voorzien we voor alle mama’s (en bijslapende partners) een lekker ontbijtbuffet.

 • Epidurale anesthesie bij een bevalling

  In deze folder lees je alles over epidurale anesthesie bij een bevalling.

  Epidurale anesthesie bij een bevalling

Wie is wie

Stecle

Campus Knokke-Heist

Stéphanie De Clerck

Hoofdverpleegkundige Moeder- en Kindcentrum
Miebau

Mieke Baute

Adjunct Hoofdverpleegkundige
Alyslaek

Campus Knokke-Heist

Alysée Van Laeken

Klinisch psycholoog - kinderen & jongeren

Verwante specialisme

Gynaecologie

Bij de dienst gynaecologie kan je terecht voor algemene gynaecologie (gynaecologische onderzoeken, anticonceptie, menopauze,...) en voor ondersteuning en begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling. Een nauwe samenwerking tussen een team van gynaecologen, kinderartsen en vroedvrouwen resulteert in een persoonlijke begeleiding en opvolging van de mama’s in spe en hun baby. De dokters werken in nauw overleg en verzekeren ‘s nachts en tijdens het weekend permanentie via een wachtsysteem. Zo kan je 24/24u bij iemand terecht indien dat nodig is. Wil je een afspraak maken wegens nieuwe zwangerschap of heeft u een dringend gynaecologisch probleem? Dan kan u ook telefonisch contact opnemen met het onthaal voor een afspraak op korte termijn.

Meer over deze afdeling

Verwante afdeling

Kindcentrum

In het kindcentrum (afdeling pediatrie) kunnen jonge kinderen van 0 t.e.m. 14 jaar terecht voor hospitalisatie, zowel in de vorm van een dagopname, als met een of meerdere overnachtingen.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.