Intensieve zorgen

Op de Intensieve zorgen worden patiënten in een kritieke toestand geobserveerd en verzorgd. De dienst bevindt zich op de campus Knokke-Heist.
Lees meer
06 01 2022 Afb 305

Contacteer onze dienst

Knokke-Heist

Locatie & bezoekuren

Campus Knokke-Heist

LIFT 1 - 3de verdieping

De afdeling is 24/7 bereikbaar

Zo werkt onze dienst

Op de dienst Intensieve Zorgen zijn patiënten opgenomen wiens vitale functies (zoals vb. bloedsomloop en ademhaling) intensief geobserveerd, behandeld of overgenomen moeten worden.

De toestand van deze patiënten is kritiek en daarom worden ze voortdurend opgevolgd en gemonitord door de meest hoogstaande apparatuur. Ze staan m.a.w. onder voortdurende bewaking.

Onze dienst bestaat uit een multidisciplinair team van artsen (intensivisten), verpleegkundigen, kinesisten ... De verpleegkundigen beschikken elk over een beroepstitel intensieve zorgen en spoed en worden voortdurend verder opgeleid in nieuwe bijscholingen om zo met de nieuwste technologieën en apparatuur aan de slag te kunnen.

Op de Intensieve Zorgen hebben we 9 boxen waar patiënten kunnen verblijven. Elke box is voorzien van alle apparatuur en is identiek zodat elke behandeling in elke box kan plaatsvinden. Elke box is eveneens voorzien van een computer zodat het patiëntendossier goed opgevolgd kan worden bij de patiënt.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Op onze dienst worden enkel patiënten in een kritieke toestand opgenomen die een verhoogde aandacht nodig hebben of waarbij we een vitale functie moeten overnemen om levensbedreigende situaties te vermijden.

Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • Ernstige ziekte (vb: hartinfarct, zware infectie, maagbloeding …)
  • Heelkundige ingreep (vb: bloedvaatoperatie, maag-darmoperatie …)
  • Zware trauma’s (vb: schedelbreuk, inwendige bloedingen, zware ribbreuken …)

Bezoek

Ondanks het kritieke karakter van de zorgeenheid Intensieve Zorgen willen wij met meer flexibiliteit in de bezoekuren tegemoet komen aan het welbevinden van de patiënt én zijn/haar familie en verwanten. Een bezoekje kan immers een grote steun betekenen voor alle betrokkenen.

Wat is er mogelijk?

  • Bezoek is mogelijk tussen 11u en 12u30 en tussen 15u en 20u
  • Duur bezoekmoment = max 1u
  • Max 3 personen per bezoekmoment
  • Max 3 bezoekmomenten per dag

bij vragen kan je steeds contact opnemen met de dienst Intensieve Zorgen op +32 (0)50 535 230

Tips voor een aangenaam bezoek

Daarnaast geven we graag nog enkele gouden tips mee voor het bezoek op onze dienst, om zo een maximale rust te creëren voor de patiënten:

  1. Beperk het bezoek tot maximaal 3 personen per bezoek. Je kunt als patiënt wel meerdere malen per dag 3 personen ontvangen, maar niet op hetzelfde moment.
  2. Breng geen bloemen, planten, fruit, e.d. mee naar het bezoek.
  3. Familie kan ons altijd opbellen, contacteren, of aanspreken bij vragen of ongerustheden. We helpen je graag verder.

Goed om weten

  • Wat breng ik mee naar de opname?

    We gebruiken voornamelijk materialen die van het ziekenhuis zelf zijn. Je hoeft bijvoorbeeld geen handdoeken mee te brengen. Ook nachtkledij hebben we op de dienst ter beschikking.

    Je brengt best wel volgende zaken mee:

    • Toiletgerief (tandenborstel, kam, scheerapparaat ...)
    • Lijst van thuismedicatie
    • Thuismedicatie (in de oorspronkelijke verpakking)
    • Prothese(n) (kunstgebit, hoorapparaat ...)
  • De patiëntenkamer

    Naast het bed van de patiënt vind je verschillende toestellen:

    • Monitor: iedere patiënt is verbonden met een monitor. Hierop zijn de belangrijkste parameters (bloeddruk, hartslag, saturatie, ademhaling,...) terug te vinden. Bij elke afwijking of storing gaat er een alarmsignaal. De verpleegkundigen kennen deze geluiden en zullen indien nodig gepaste maatregelen nemen.
    • Pompen: deze worden gebruikt om infusen en medicijnen te kunnen toedienen.
    • Beademingsmachine: wanneer de ademhaling moet ondersteund worden, wordt dit toestel in de kamer geplaatst.
    • Dialysetoestel: in geval van nierfalen neemt dit toestel de werking van de nieren over.
  • Het IZ-team

    Je familielid wordt verzorgd door verpleegkundigen die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd.

    De internist of chirurg staat samen met de intensivist/anesthesist in voor de dagelijkse medische opvolging. Indien je met de arts een afspraak wenst te maken, kan de verpleegkundige dit voor jou regelen.

    Daarnaast kunnen tal van andere disciplines worden ingeschakeld om een optimale behandeling te bekomen: kinesisten, logopedisten, ergotherapeuten,...

Wie is wie

Chrmah

Campus Knokke-Heist

Chris Mahieu

Hoofdverpleegkundige Intensieve Zorg

Verwante specialisme

Intensieve zorg

Intensivisten zijn artsen die zich hebben gespecialiseerd in intensieve zorg en dus in de opvolging van de meest kritische patiënten van het ziekenhuis.

Meer over deze afdeling
De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 08 november 2024

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.