Intensieve zorgen

06 01 2022 Afb 305

Contacteer onze dienst

Knokke-Heist

Op de Intensieve zorgen worden patiënten in een kritieke toestand geobserveerd en verzorgd. De dienst bevindt zich op de campus Knokke-Heist.

Locatie

Campus Knokke-Heist

LIFT 1 - 3de verdieping

Van 1 april 2024 tot en met 30 juni 2024 loopt een proefproject met flexibele bezoekuren op intensieve zorgen. Hierdoor zijn tijdens deze periode meer bezoekmomenten mogelijk. Hiermee willen we tegemoet komen aan het welbevinden van de patiënt en zijn/haar familie en verwanten. Meer informatie vind je op de dienst.

Zo werkt onze dienst

Op de dienst Intensieve Zorgen zijn patiënten opgenomen wiens vitale functies (zoals vb. bloedsomloop en ademhaling) intensief geobserveerd, behandeld of overgenomen moeten worden.

De toestand van deze patiënten is kritiek en daarom worden ze voortdurend opgevolgd en gemonitord door de meest hoogstaande apparatuur. Ze staan m.a.w. onder voortdurende bewaking.

Onze dienst bestaat uit een multidisciplinair team van artsen (intensivisten), verpleegkundigen, kinesisten ... De verpleegkundigen beschikken elk over een beroepstitel intensieve zorgen en spoed en worden voortdurend verder opgeleid in nieuwe bijscholingen om zo met de nieuwste technologieën en apparatuur aan de slag te kunnen.

Op de Intensieve Zorgen hebben we 9 boxen waar patiënten kunnen verblijven. Elke box is voorzien van alle apparatuur en is identiek zodat elke behandeling in elke box kan plaatsvinden. Elke box is eveneens voorzien van een computer zodat het patiëntendossier goed opgevolgd kan worden bij de patiënt.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Op onze dienst worden enkel patiënten in een kritieke toestand opgenomen die een verhoogde aandacht nodig hebben of waarbij we een vitale functie moeten overnemen om levensbedreigende situaties te vermijden.

Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Ernstige ziekte (vb: hartinfarct, zware infectie, maagbloeding …)
 • Heelkundige ingreep (vb: bloedvaatoperatie, maag-darmoperatie …)
 • Zware trauma’s (vb: schedelbreuk, inwendige bloedingen, zware ribbreuken …)

Goed om weten

 • Wat breng ik mee naar de opname?

  We gebruiken voornamelijk materialen die van het ziekenhuis zelf zijn. Je hoeft bijvoorbeeld geen handdoeken mee te brengen. Ook nachtkledij hebben we op de dienst ter beschikking.

  Je brengt best wel volgende zaken mee:

  • Toiletgerief (tandenborstel, kam, scheerapparaat ...)
  • Lijst van thuismedicatie
  • Thuismedicatie (in de oorspronkelijke verpakking)
  • Prothese(n) (kunstgebit, hoorapparaat ...)
 • Hoe werkt de bezoekregeling op de dienst Intensieve Zorgen?

  Van 1 april 2024 tot en met 30 juni 2024 loopt een proefproject met flexibele bezoekuren op intensieve zorgen. Hierdoor zijn tijdens deze periode meer bezoekmomenten mogelijk. Hiermee willen we tegemoet komen aan het welbevinden van de patiënt en zijn/haar familie en verwanten. Meer informatie vind je op de dienst.

  Het kritieke karakter van de zorgen op de dienst verplicht ons het bezoek te beperken en de bezoekuren iets anders te regelen dan op andere diensten. We hechten echter zeer veel belang aan de familie van de patiënt. Daarom kan je ons altijd bereiken op het nummer +32 (0)50 535 230 voor meer informatie over de patiënt of de behandeling.

  De bezoekuren op Intensieve zorgen zijn de volgende:

  • 11.00 u - 11.30 u
  • 15.00 u - 15.30 u
  • 19.00 u - 19.30 u

  Daarnaast geven we graag nog enkele gouden tips mee voor het bezoek op onze dienst, om zo een maximale rust te creëren voor de patiënten:

  1. Beperk het bezoek tot maximaal 2 personen per bezoek. Je kunt als patiënt wel meerdere malen per dag 2 personen ontvangen, maar niet op hetzelfde moment.
  2. Breng geen bloemen, planten, fruit, e.d. mee naar het bezoek.
  3. Familie kan ons altijd opbellen, contacteren, of aanspreken bij vragen of ongerustheden. We helpen je graag verder.

Wie is wie

Chrmah

Campus Knokke-Heist

Chris Mahieu

Hoofdverpleegkundige Intensieve Zorg

Verwante specialisme

Intensieve

Intensivisten zijn artsen die zich hebben gespecialiseerd in intensieve zorg en dus in de opvolging van de meest kritische patiënten van het ziekenhuis.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.