Aan de kust zien we opmerkelijk meer patiënten die huidtumoren ontwikkelen

10 02 2022 AZ ZENO Afb 0189
Medisch nieuws

Geplaatst op 01 aug. 2024

Het zomerseizoen is eindelijk ingeluid! Nu de zon zich rijkelijk laat zien, wordt onze zin naar strandbezoeken, terrasjes en andere buitenactiviteiten aangewakkerd. Het ideale moment voor de dienst Dermatologie om het te hebben over zonbescherming én nuttige tips mee te geven over hoe je dat het best kan doen. Een belangrijk onderwerp, want het groeiende team behandelt de afgelopen jaren steeds meer huidkankers. Dat doen ze sinds kort ook met de hulp van nieuwe arts dr. Emmely Genouw

Dankzij de komst van dr. Emmely Genouw bestaat de dienst Dermatologie ondertussen uit vier huidartsen. Naast de algemene dermatologie, focust zij zich specifiek op het opsporen van contactallergieën en de behandeling van huidtumoren. “Wij werken binnen een breed spectrum van huid-, haar- en nagelziekten. Hier komen mensen met wratjes, acne en eczeem, maar we behandelen ook blaarziekten, ontstekingsziekten van de huid en huidkankers. Dat fascineert mij zo. Wat mij aantrok in AZ Zeno? Mijn collega’s zijn gedreven, zij willen de beste zorg voor hun patiënten en dat streef ik zelf ook na. Ik zag meteen dat dit een mooie samenwerking zou worden.”

“Maar liefst één op vijf Belgen krijgt te maken met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar”
Fraver

Dr. Frank Vermander

Zon als trigger

En die versterking is welkom, want het team behandelt de laatste jaren steeds meer patiënten. Voornamelijk met huidkanker. Huidkanker is met 40% de meest voorkomende vorm van kanker in België. Maar liefst één op vijf Belgen krijgt ermee te maken voor de leeftijd van 75 jaar. “Vooral aan de kust zien we opmerkelijk meer patiënten die huidtumoren ontwikkelen”, vertelt diensthoofd dr. Frank Vermander. “Eén van de redenen daarvoor is dat we hier een oudere bevolking hebben die graag de zon opzoekt. Niet elke huidkanker wordt veroorzaakt door de zon, maar het merendeel wordt er wel door getriggerd.”

Huidschade en huidtumoren

Of de zon dan schadelijker schijnt dan vroeger? “Neen, dat niet”, stelt dr. Vermander. Maar we zien wel dat patiënten die te maken krijgen met huidtumoren doorheen hun leven vaker, al dan niet onbeschermd, zijn blootgesteld aan de zon of de zonnebank. Met huidschade tot gevolg. Omdat we tegenwoordig langer leven, krijgen de aangetaste huidcellen effectief de tijd om uit te groeien tot huidtumoren.” “Die kan je over het algemeen herkennen aan een moedervlekje dat verandert van vorm of kleur, onregelmatig wordt, snel groeit of er anders uitziet dan de rest”, vult dr. Genouw aan. “Ook wondjes die niet lijken te genezen of snelgroeiende letsels zijn een reden om een controle in te plannen.”

Voorkomen beter dan genezen

“Gelukkig evolueert slechts een kleine minderheid van de beschadigde cellen tot kwaadaardige tumoren én kunnen we daar ook iets aan doen”, verklaart dr. Vermander. “De voorstadia van een aantal huidkankers kunnen behandeld worden met bevriezing. Komt het toch tot een tumor? De meeste huidtumoren ontwikkelen traag en kunnen we tijdig behandelen, chirurgisch of met andere middelen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. En dat doen we het best al op heel jonge leeftijd. De kindertijd is cruciaal. Eens je zonnebrand hebt opgelopen, kan je die huidbeschadiging niet meer wegwerken. De schade loopt doorheen de jaren enkel maar op, zoals een emmertje dat zich vult. Wie als kind niet tegen de zon wordt beschermd, loopt later dus een hoger risico op huidkanker. Al op jonge leeftijd goed insmeren, de felle zon vermijden en beschermende kledij dragen, is dus de boodschap.”

“Preventie is cruciaal. Eens de zonneschade is opgelopen, kan je die niet meer wegwerken”
Dr Genouw Emmely

dr. Emmely Genouw

Zo bescherm je je tegen de zon

  1. Vermijd de felle zon. Zeker op het warmste moment van de dag blijf je beter in de schaduw.
  2. Bescherm je huid met kledij en zet een zonnehoed of pet op (die ook de oren beschermt). Zorg voor UV-werende kledij bij kinderen.
  3. Gebruik een zonnecrème met factor 50 of hoger, met uv-B- én uv-A-filter, en breng die elke 2 uur opnieuw aan.

Wanneer moet je je laten controleren?

Hoewel zeker niet iedereen zich jaarlijks moet laten controleren, is het wel belangrijk om alert te zijn voor de tekenen van huidkanker. Verandert een geboortevlek van vorm of kleur, groeit het sneller, valt het op tussen de andere vlekjes of heb je een wondje dat niet geneest? Dan raden wij je aan een dermatoloog te contacteren.

Sommige mensen hebben een verhoogd risico op huidkanker en plannen best op regelmatige basis een check-up bij de dermatoloog. Geldt één van volgende criteria voor jou? Maak dan binnenkort een afspraak.

  • Je hebt veel geboortevlekken op je lichaam (meer dan 100).
  • Je hebt al eens huidkanker gehad.
  • Er is een geval van melanoom bekend bij een eerstegraadsfamilielid.
  • Je hebt een orgaantransplantatie ondergaan en neemt medicatie die de immuniteit onderdrukt.
  • Je hebt in je leven zeer veel zon gezien of regelmatig een zonnebank gebruikt.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.