Van 6 naar 2 zakken afval bij een totale knieprothese

22 08 2024 Afb 0166
Duurzaamheid

Geplaatst op 24 sep. 2024

AZ Zeno zette al intens in op duurzaamheid en doet dat vanaf nu nog verregaander, met de oprichting van een Comité Duurzaamheid dat acties onderneemt om de belastende impact op het milieu te verlagen. En dat is nodig, want ook de gezondheidszorg is verantwoordelijk voor een groot deel van de milieuvervuiling. Binnen het Comité Duurzaamheid werd een stuurgroep Duurzaam Afvalbeheer in het leven geroepen. Zij beginnen bij het begin: grondiger sorteren en recycleren. “Duurzaamheid is geen vluchtig agendapunt, we willen het verankeren en doortrekken in alle facetten van onze ziekenhuiswerking”, vertellen Annemie en Maarten.
22 08 2024 Afb 0148

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor AZ Zeno?

Maarten: “Wij willen patiënten de allerbeste zorg geven. En daarbij is het ook aan ons om na te denken over hoe we dat op een milieuvriendelijkere manier kunnen doen. Want helaas is de gezondheidzorg ook vervuilend. Wereldwijd dragen wij bij tot 4% van de schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Hoe meer vervuiling er aanwezig blijft in de lucht die wij inademen en het water dat wij drinken, hoe meer mensen er ziek kunnen worden. Dat willen we tegengaan.”

Welke concrete duurzame stappen zal AZ Zeno met de stuurgroep ondernemen?

Annemie: “Het ziekenhuis levert al bijzonder veel duurzaamheidsinspanningen. Zo draaien onze drie campussen voor 60% op eigen, groene elektriciteit die we opwekken met zonnepanelen en blijven we bouwen aan onze ‘healing environment’. De volgende logische, maar essentiële stap in ons duurzaamheidsverhaal is het afval onder handen nemen: nog beter sorteren en recycleren. Het lijkt voor de hand liggend, maar toch is recycleren niet vanzelfsprekend in een ziekenhuis.”

Wat is de reden daarvoor?

Maarten: “Veel afval wordt als semirisicohoudend beschouwd. Dat wil zeggen dat er een risico op besmetting, vergiftiging of verwonding is wanneer je ermee in contact komt. Daarom wordt het op zeer hoge temperatuur verbrand en vernietigd. Het nadeel daarvan is dat al die stofdeeltjes en microplastics in de lucht en de oceanen terechtkomen. Die maken ons dan weer ziek. We hebben op het operatiekwartier bekeken of we écht zoveel afval moeten verbranden. En wat bleek: meer dan de helft van het afval brengt eigenlijk geen gezondheidsrisico met zich mee. Denk maar aan verpakkingen van steriel prothesemateriaal. Het plaatsen van een knieprothese zorgt al snel voor zes vuilniszakken vol brandbaar afval. Als we beter sorteren en recycleren, reduceren we die hoeveelheid tot twee vuilniszakken. En dat zonder in te boeten op veiligheid.”

Wij willen patiënten de allerbeste zorg geven. En daarbij is het ook aan ons om na te denken over hoe we dat op een milieuvriendelijkere manier kunnen doen.

Maarten Vanhonsebrouck

OK-verpleegkundige

Waar staan jullie op vandaag met het project?

Maarten: “Ondertussen is het hele ziekenhuis mee! Op elk van onze achttien afdelingen is er minstens één ambassadeur die de schouders mee onder het project zet en het recyclageverhaal trekt. Nu recycleren we de voornaamste materialen zoals karton, PMD, glas, batterijen en zware metalen. Binnenkort willen we onder meer ook PVC, sterilisatiedoeken uit polyethyleen en ander medisch textiel gaan herbekijken.”

Annemie: “We werken ook een sorteerplan uit en geven per afdeling opleidingen over sorteren. Daarvoor volgen we zelf vormingen bij OVAM, FOST+ en UZ GENT. Verder slaan wij ook de handen in elkaar met HICT, een medische adviesorganisatie die ons zal ondersteunen in het verder uittekenen van ons duurzaam beleidsplan.”

Wat zijn de toekomstplannen?

Maarten: “De volgende stap is ons afval beperken. Niet door minder materialen te gebruiken, maar wel door die efficiënter in te zetten. Bij operaties maken we altijd gebruik van pakketten die alle benodigdheden bevatten voor een specifieke ingreep. Vaak zitten daar dingen bij die we eigenlijk niet nodig hebben en die moeten we uiteindelijk ongebruikt weggooien. Dat kunnen we vermijden. Verder gaan we ook bekijken welke zaken we misschien kunnen hergebruiken. Denk maar aan dekentjes, schorten en OK-mutsen. Uit onderzoek blijkt dat die perfect gewassen kunnen worden en ook op die manier steriel zijn.”

Annemie: “De kwaliteit aan zorg primeert altijd, daar zullen we nooit op inboeten. Alleen kan het nog een stuk praktischer én milieuvriendelijker. Dus daar zetten we op in. We kijken ernaar uit om binnenkort nog meer initiatieven te delen die onze planeet ten goede komen.”

22 08 2024 Afb 0166
OK-verpleegkundige Maarten Vanhonsebrouck, preventieadviseur Annemie Van Mieghem en hoofdverpleegkundige abdominaal centrum Heidi Claeys

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.