Geplaatst op 17 jan. 2023
Sinds de dienst nucleaire geneeskunde de gecombineerde SPECT-CT scanner in dienst nam, bewijst het toestel dagelijks zijn meerwaarde. “De SPECT-CT is een hybridescanner die SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) nucleaire beelden combineert met klassieke radiologische lokalisatie CT-beelden. SPECT is een techniek waarbij we aandoeningen opsporen door het via een ader toedienen van orgaanspecifieke, ongevaarlijke radioactieve stoffen“, vertelt dokter Koen Melis. “Het resultaat is dat we in één scan én de functie van de organen kunnen onderzoeken, én de exacte plaats van de aandoening in het lichaam kunnen bepalen.”
Dr. Melis: “De SPECT-CT scanner is een gevoelige beeldvormende techniek die bijzonder efficiënt is voor het opsporen van meerdere specifieke aandoeningen. Eerst en vooral levert de scan vaak een zogenaamd “whole body”- beeld op, een beeld van het gehele lichaam waarbij we op detailniveau kunnen inzoomen. Praktisch gezien krijgt de verwijzende arts een overzicht met het lokalisatie CT beeld, het SPECT beeld en het SPECT-CT fusiebeeld.”
Het toestel wordt in het bijzonder ingezet bij fysiotherapeutische en orthopedische klachten en om uitzaaiingen van tumoren op te sporen, bijvoorbeeld bij prostaat-, long- en borstkanker. Daarnaast heeft de SPECT-CT ook zijn plaats bij problemen met de schildklier en voor hersenbeeldvorming bij psychiatrische ziektebeelden. De dienst nucleaire geneeskunde ondersteunt dus dagelijks heel wat afdelingen in het ziekenhuis.
“Dankzij de SPECT-CT kunnen we ook de schildwachtklier in het licht stellen: dit is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanuit een borst- of huidtumor terechtkomen. Zo kunnen we het therapeutisch proces vroeger beïnvloeden, uitzaaiingen sneller ontdekken en voorkomen dat gezonde klieren moeten worden weggenomen”, vertelt dr. Melis.
Bovenop de aangehaalde voorbeelden bewijst de SPECT-CT scanner ook zijn nut bij hart-, nier-, maag-, darm- en longaandoeningen, infecties, de evaluatie van protheses, het vaststellen van de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium, het bevestigen van lymfoedeem (opstapeling van lymfevocht in de weefsels) …
“De nieuwe beeldvormende SPECT-CT scanner betekent een belangrijke meerwaarde voor AZ Zeno, maar hoe we omgaan met de patiënt vinden we minstens even belangrijk”, besluit dr. Melis. “We dragen vriendelijkheid en een warme ontvangst heel hoog in het vaandel. Dankzij ons top nucleair team van verpleegkundigen-technologen Thea Van Hamme en Anne Degryse, die heel wat extra opleidingen en bijscholing volgden, zorgen we ervoor dat de patiënt zich welkom voelt én de beste zorg ontvangt.”