Sneller en pijnlozer herstellen dankzij Rapid Recovery

Eggerding
Medisch nieuws

Geplaatst op 03 apr. 2023

Ingrepen aan de gewrichten, botten, pezen en spieren zijn veel minder ingrijpend geworden dan vroeger. “Dankzij nieuwe technieken én een hedendaagse mindset kunnen we patiënten nu nog sneller en pijnlozer helpen herstellen. En ook de kans op een vervolgoperatie kunnen we zo verkleinen of uitstellen”, vertelt orthopedisch chirurg Vincent Eggerding.

Ingrepen aan de gewrichten, botten, pezen en spieren zijn veel minder ingrijpend geworden dan vroeger. “Dankzij nieuwe technieken én een hedendaagse mindset kunnen we patiënten nu nog sneller en pijnlozer helpen herstellen. En ook de kans op een vervolgoperatie kunnen we zo verkleinen of uitstellen”, vertelt orthopedisch chirurg Vincent Eggerding.

Welke nieuwigheden zijn er binnen de dienst Orthopedie?

Wij maken steeds meer gebruik van technologie, wat voor onze patiënten een grote verbetering betekent. Dankzij scans kunnen we nu op voorhand een 3D-voorstelling maken van het gewricht dat we gaan opereren. Zo weten we voor elke patiënt bijvoorbeeld heel precies wat de beste plaats is om schroeven te plaatsen. In de hybride operatiezaal in campus Knokke kunnen we tijdens de ingreep een scan maken en meteen bekijken of alles perfect zit. Verder verdiepen we ons ook in virtual reality en hebben we een fantastische microscoop aangekocht waarmee we fijner dan ooit kunnen werken. Al die technieken samen maken deel uit van Rapid Recovery.

Wat houdt Rapid Recovery in?

Dankzij Rapid Recovery kunnen we op steeds minder ingrijpende manieren een maximaal herstel bereiken. Enerzijds maken we gebruik van al die nieuwe operatietechnieken, die steeds vaker minimaal invasief gebeuren. Maar anderzijds hebben we ook het idee rond revalideren helemaal getransformeerd. Tot enkele jaren geleden bleven mensen de eerste 24 uur na een rugoperatie platliggen. Nu hebben we ontdekt dat dat eigenlijk niet nodig is en proberen we hen al dezelfde dag overeind te helpen. Ook het verblijf is ingekort van twee weken naar een viertal dagen, omdat mensen thuis veel beter af zijn wanneer het herstel en de wondgenezing goed zijn. Vroeger was je een zieke patiënt. Nu ben je een persoon met een klacht, die we zo snel mogelijk terug op de been proberen te krijgen met aangepaste revalidatie en pijnstilling. Die kijk is op een positieve manier totaal veranderd.

Heeft de patiënt zelf ook invloed op het eigen herstel?

Absoluut! Voor de ingreep kunnen patiënten al wat trainen, zodat zij sterk de operatie ingaan. En er is ook meer aandacht voor voeding. Zo kunnen mensen zelf aan hun herstel meewerken door de weken voor de ingreep eiwitten te nemen. We proberen de bewustwording groter te maken en mensen mee te nemen in dat proces waarbij je als patiënt je eigen deeltje kan doen. Een operatie is trouwens ook heel vaak niet nodig. Met kinesitherapie, een infiltratie of revalidatie in onze rugschool is de helft van onze patiënten al volledig geholpen. Ook op die manier kunnen mensen bijdragen aan het eigen herstel.

Tips om gewrichtsklachten te vermijden:

  1. Heb je een zittende job of zit je vaak neer? Sta elk uur een paar minuten recht om te stretchen en even rond te stappen. Zo krijgen je tussenwervelschijven genoeg zuurstof.
  2. Doe elke dag een inspanning van een halfuur waarvan je minstens zweet op het voorhoofd krijgt. Stappen, fietsen, zwemmen, … zolang je maar beweegt!
  3. Versterk je bovenbeenspieren, bilspieren en onderrugspieren. Die vormen namelijk jouw natuurlijk korset, die je wervels helpen versterken.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.