Geplaatst op 27 mei 2022
AZ Zeno ontving recent het Smiley-label van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dit label garandeert een correcte voedselveiligheid in het ziekenhuis. Het is de hoogst mogelijke kwaliteitserkenning die een grootkeuken in een ziekenhuis kan ontvangen en betekent dat je aan alle eisen van het FAVV voldoet.
Autocontrolesysteem
Om dit label te behalen moet de grootkeuken verplicht werken met een autocontrolesysteem, waarbij de eigen werking voortdurend wordt gecontroleerd. Na een grondige audit in de keuken, melkkeuken, bistro en de shop bleek dat AZ Zeno aan de strengste eisen van het FAVV voldoet. Temperatuursbeheersing, hygiëne, voedseltraceerbaarheid en kwaliteit zijn de belangrijkste aandachtspunten. Het label is drie jaar geldig, daarna moet het opnieuw behaald worden.
Teamwerk
Catering manager, Pieter De Smet, legt de nadruk op het teamwerk dat nodig is om de hoogste onderscheiding te behalen. “Elke dag opnieuw geeft het volledige team het beste van zichzelf. Dat we dat ook tijdens de heftige coronaperiode zijn blijven volhouden, maakt mij extra trots. Onze patiënten en bezoekers in het restaurant krijgen iedere dag kwalitatieve maaltijden voorgeschoteld. Hét topgerecht van vandaag -waarmee we zelfs in de Gault & Millau gids zijn beland- is de huisgemaakte ossobucco. Het smiley-label erkent dat onze maaltijden niet alleen lekker zijn maar ook veilig bereid en bewaard worden.”
Audit
Tijd om op de lauweren te rusten en achterover te leunen is er niet. “Het FAVV blijft wel nog steeds regelmatig onaangekondigde audits uitvoeren. We moeten dus iedere dag opnieuw het opgelegde controlesystemen volgen. Maar met ons topteam is dat zeker en vast geen probleem”, zegt Pieter.