MRI-toestel krijgt update met artificiële intelligentie

Az Zeno 15 06 18 076
Medisch nieuws

Geplaatst op 18 jul. 2023

In de wereld van AI en digitalisering draait AZ Zeno volop mee. Daarom krijgt ons MRI-toestel binnenkort een flinke upgrade. De toevoeging van artificiële intelligentie zal ervoor zorgen dat scans nu nog haarscherper zijn én dat de scantijd korter wordt. Die upgrade vraagt wel wat geduld: tussen midden juli en eind september zal de wachttijd voor een scan langer zijn dan normaal.

In onze medische wereld waar AI, digitale beeldvorming en vernieuwende technologie alomtegenwoordig zijn, loopt AZ Zeno graag vooruitstrevend mee voorop. Daarom krijgt ook ons MRI-toestel binnenkort een flinke upgrade. ‘Binnenkort zal het toestel met artificiële intelligentie werken’, legt hoofdverpleegkundige Radiologie Peter Beausaert uit. ‘En dat brengt twee grote voordelen met zich mee: de beelden zullen nu nog haarscherper zijn én de scantijd wordt korter. Waar je als patiënt wel tijdelijk rekening mee moet houden: door de upgrade zullen de wachttijden voor een MRI-onderzoek gedurende de zomer langer oplopen dan normaal.’

Een MRI-toestel upgraden, daar komt best wel wat bij kijken. Binnenkort starten we aan de voorbereidingsfase. Dat wil zeggen dat we vanaf midden juli tijdelijk enkel de hoognodige onderzoeken inplannen. Tijdens de upgrade zelf kan er geen enkel onderzoek plaatsvinden, omdat het toestel dan volledig buiten gebruik is. De twee weken die daarop volgen, zijn heel belangrijk. We stellen het MRI-toestel helemaal opnieuw in en krijgen ook de nodige opleidingen om met de nieuwe applicaties te werken. Vanaf dan kunnen patiënten opnieuw in beperkte mate een onderzoek laten uitvoeren. We rekenen dus op afwijkende wachttijden tussen midden juli en eind september.

Alleen maar voordelen

Of het dit allemaal waard is? Absoluut! Danzij de upgrade zal er een bijzondere verbetering zijn van de beeldkwaliteit. Zaken die anders moeilijker zichtbaar waren, zullen we nu met grotere zekerheid en precisie kunnen opsporen. Het feit dat we beeldvorming op dit niveau kunnen aanbieden, is zeer waardevol. Ook de tijd die je als patiënt in het scantoestel doorbengt, zal een aantal minuten korter zijn. Dat zullen veel mensen fijn vinden. Omdat alles sneller zal gaan, kunnen we binnenkort ook nog meer mensen helpen in dezelfde tijdsspanne.

Investering in kwaliteit

Om een MRI-toestel te mogen plaatsen en gebruiken, is er toestemming van de overheid nodig. AZ Zeno beschikt over één zo’n MRI-toestel, waarmee wij in campus Knokke 7/7 onderzoeken uitvoeren. Waarom wij niet meteen een nieuw toestel aankopen, maar kiezen voor een technische upgrade? Vijf jaar geleden kochten wij ons huidige apparaat aan, dus het toestel is nog vrij nieuw. Dankzij de razendsnelle evolutie van artificiële intelligentie en technische upgrades kunnen we onze patiënten binnenkort een nog betere kwaliteit en snellere service aanbieden.

Az Zeno 15 06 18 076

Technische upgrade in 4 fases

  • FASE 1: Voorbereiding

15 juli - 6 augustus 2023

Verlengde wachttijd tijdens de voorbereidingsfase van de upgrade.

  • FASE 2: Upgrade

7 augustus - 13 augustus 2023

Geen MRI-onderzoeken mogelijk tijdens het upgraden van het MRI-toestel.

  • FASE 3: Herprogrammering

14 augustus - 27 augustus 2023

In zeer beperkte mate onderzoeken mogelijk tijdens het herprogrammeren van het MRI-toestel.

  • FASE 4: Heropstart

28 augustus - 30 september 2023

Verlengde wachttijd tijdens de heropstartfase van de MRI-onderzoeken.

MRI in cijfers

  • MRI-onderzoeken zijn 7/7 mogelijk.
  • Het MRI-toestel draait gemiddeld 12 uur per dag.
  • Een onderzoek duurt 20 tot 50 minuten.
  • Elke dag maakt het MRI-toestel 25 tot 30 scans.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.