Geplaatst op 19 apr. 2023
Het laboratorium van AZ Zeno campus Knokke-Heist draait op volle toeren. Met bijna 40 medewerkers analyseert het de stalen van patiënten die in de drie campussen op consultatie komen, die er verblijven of die via spoed zijn opgenomen. En je kan er ook ter plaatse bloed of een staal laten afnemen op doktersaanvraag. ‘Maar wat vooral uniek is: twee derde van de stalen die wij verwerken, komt van buitenshuis. Dat is bijzonder voor een ziekenhuislabo’, vertellen diensthoofd André Trouvé en arts-bioloog Charlotte Trouvé.
Ap. Biol. André Trouvé: Heel wat huisartsen in de regio doen een beroep op onze diensten, omdat wij logistiek georganiseerd zijn om die bulk aan stalen vlot te analyseren. Enerzijds zetten wij heel erg in op transport. Doorheen de hele dag zijn onze chauffeurs in West-Vlaanderen op pad om stalen op te halen in de AZ Zeno-campussen, woonzorgcentra en huisartsenpraktijken. Op die manier kunnen we de tijd tussen de staalafname en het resultaat zo kort mogelijk houden. Dat is belangrijk, want hoe sneller de diagnose bekend is, hoe sneller een eventuele behandeling kan worden opgestart.
Dr. Charlotte Trouvé: Daarnaast zeten wij ook sterk in op automatisering. Dankzij de nieuwste toestellen kunnen we veel handmatig
werk gedeeltelijk of volledig automatiseren. Zo kunnen we de resultaten niet alleen sneller genereren, maar optimaliseren we ook de precisie en kwaliteit. De taak van de laborant verschuift van het puur uitvoerende werk naar een takenpakket waar de interpretatie van de resultaten steeds belangrijker is. Heel boeiend! Want laboranten specialiseren zich nu meer in hun eigen domeinen, krijgen de verantwoordelijkheid over bepaalde toestellen en kunnen zich verder verdiepen in de kwaliteitsprocessen.
Dr. Charlotte Trouvé: Anno 2023 zijn snelheid en efficiëntie een absolute must. Daarom zetten wij erg in op digitalisering en automatisering. Op de afdeling scheikunde vernieuwen we momenteel meerdere toestellen. Die krijgen een tracksysteem waarmee we stalen automatisch naar de verschillende toestellen kunnen sturen. Op de afdeling bacteriologie werken we al een aantal jaar met een toestel dat kiemen binnen enkele minuten tijd identificeert. Vroeger waren we daar soms uren tot dagen mee bezig. Dankzij de opkomst van moleculaire biologie (PCR) kunnen we die kiemen nu nog sneller en gevoeliger gaan opsporen. Daarnaast focussen wij ook enorm op het digitale luik. Artsen kunnen nu steeds sneller en gemakkelijker online stalen aanvragen en resultaten raadplegen.
Dr. Charlotte Trouvé: Het laboratorium is een heel levendige, sociale omgeving. Ik haal veel voldoening uit de fijne interacties met collega’s, specialisten en huisartsen. Klinische biologie brengt eigenlijk alle takken van de geneeskunde samen. Huisartsen, gynaecologen, orthopedisten en andere specialisten consulteren ons dagelijks voor de interpretatie van resultaten, mogelijke diagnoses en therapieën die we concreet aanraden. We moeten dus van alle markten thuis zijn en dat maakt de job enorm veelzijdig. We proberen ook regelmatig een symposium te organiseren voor onze collega-artsen. Ideeën uitwisselen in ons eigentijds auditorium en de band aansterken tijdens een netwerkdiner verzorgd door onze eigen keuken. Dat is altijd heel gezellig en constructief.
Ap. Biol. André Trouvé: In en buiten het labo heerst een laagdrempelige en leuke sfeer. Het nummer van de biologen staat bij velen
op de sneltoets! We proberen altijd te helpen en zo goed mogelijk aan ieders noden tegemoet te komen. In het labo heb ik mensen
zien opgroeien, van stagiair tot ervaren medewerker. Na al die tijd is dit mijn tweede familie geworden. Onze mensen leveren zoveel kwaliteitsvol werk, zijn bijzonder positief ingesteld en vormen ook buiten de werkvloer een hecht team. Dat is sprekend voor onze manier van werken, het maakt me oprecht trots. Daarbij zijn mijn nieuwe collega’s verstandig, complementair, collegiaal en bovenal menselijk. De toekomst is verzekerd!