Dienst reumatologie & metabole botziekten versterkt zich met nieuwe arts en nieuwe apparatuur

Reumato 6
Medisch nieuws

Geplaatst op 21 dec. 2023

Op de dienst Reumatologie en Metabole botziekten waait een frisse wind. Sinds oktober versterkt dr. Cedric Lefevre de dienst als nieuwe arts, nadat dr. Stefaan Poriau zijn welverdiend pensioen inzette. Het jonge team onder leiding van diensthoofd dr. Claire Debusschere blikt ambitieus vooruit op de verdere versteviging van de dienst dankzij nieuwe apparatuur, uitbreiding van het aantal consultaties in de drie campussen én wie weet wel een gouden medaille.

Op de dienst Reumatologie en Metabole botziekten waait een frisse wind. Sinds oktober versterkt dr. Cedric Lefevre de dienst als nieuwe arts, nadat dr. Stefaan Poriau zijn welverdiend pensioen inzette. Het jonge team onder leiding van diensthoofd dr. Claire Debusschere blikt ambitieus vooruit op de verdere versteviging van de dienst dankzij nieuwe apparatuur, uitbreiding van het aantal consultaties in de drie campussen én wie weet wel een gouden medaille.

Op de dienst Reumatologie en Metabole botziekten kan je enerzijds terecht voor de behandeling van gewrichtsaandoeningen zoals ontstekingsreuma, artrose of jicht. Daarnaast ligt de focus op het opsporen en behandelen van osteoporose. Osteoporose of botontkalking is een sluimerende aandoening die eigenlijk niet voelbaar is tot je een breuk oploopt. Daarom is een tijdige screening belangrijk. Voor mensen met osteoporose zijn er veel mogelijkheden, dankzij nieuwe medicatie die zowel de botaanmaak stimuleert als de botafbraak remt. ‘Onze medische discipline heeft de laatste decennia een evolutie doorgemaakt van bijna onbehandelbare naar goed controleerbare aandoeningen. Dat maakt het bijzonder boeiend’, vertelt dr. Debusschere.

Capture the Fracture

Wij hebben als dienst deelgenomen aan het internationale Capture the Fracture-programma, dat zich toelegt op de preventie en behandeling van osteoporose. AZ Zeno heeft in 2021 een zilveren medaille ontvangen voor alle inspanningen die we doen om risicopatiënten te screenen. Risicopatiënten zijn 50-plussers die bijvoorbeeld al eens een botbreuk hebben opgelopen. Maar onder meer ook patiënten die langdurig werden behandeld met cortisone, patiënten met chronische longziekten zoals COPD, mensen met spijsverteringsziekten zoals de ziekte van Crohn of vrouwen met een vervroegde menopauze. De komende tijd gaan we verder inzetten op die screening, zodat we nog meer mensen kunnen helpen in de strijd tegen osteoporose. Dankzij de komst van dokter Cedric Lefevre, die werkzaam is in AZ Zeno campus Knokke en campus Maldegem, kunnen wij de capaciteit voor het aantal botmetingen verder uitbreiden. Wij gaan dus absoluut voor die gouden medaille, als eerste ziekenhuis in België.

Reumato 5
Reumato 7

Botdensitometrie

Die bijkomende inspanningen om osteoporose op te sporen en tegen te gaan, kunnen we sinds kort nog grondiger gaan doen in AZ Zeno campus Blankenberge. Dankzij de aankoop van ons nieuw toestel voor botdensitometrie of botmeting, kunnen wij ook daar alle nodige technische onderzoeken aanbieden om patiënten nog dichter bij huis te helpen. Tijdens zo’n onderzoek meet het toestel met een zeer lage dosis X-straling de dichtheid van het bot ter hoogte van de onderrugwervels en op de heupen. We bekijken bijkomend ook altijd de hoogte van de wervels via een VFA-meting, om te zien of daar nooit onopgemerkt een breuk is geweest. Dat is zeker niet standaard, maar bij AZ Zeno voeren wij die VFA-meting altijd uit. Wij vinden dat een grote meerwaarde in de osteoporosescreening.

Echografie en capillaroscopie

Tijdens de raadpleging voeren wij regelmatig een echografie van de gewrichten uit, om vocht in het gewricht en ontstekingen van het gewrichtskapsel op te sporen. Daarnaast kunnen mensen ook bij ons terecht voor een nagelriemonderzoek of capillaroscopie, om de eerste tekenen van de bindweefselziekte sclerodermie op te sporen. Daarmee bieden wij eigenlijk alle mogelijke onderzoeken aan die je nodig hebt om aan goede Reumatologie te doen.

Persoonlijke zorg

Hoewel velen dat niet verwachten op de dienst Reumatologie, behandelen wij mensen van alle leeftijden. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Patiënten kunnen rechtstreeks een afspraak maken, maar ze worden meestal doorgestuurd door hun huisarts of door een andere specialist. Veel van onze patiënten hebben een chronische aandoening. Wij zien hen dus op regelmatige basis terug en bouwen zo een goede arts-patiëntrelatie met hen op. Luisteren naar iemands verhaal en bezorgdheden vinden we zeer belangrijk. Zo kunnen we een therapie op maat voorschrijven waar de patiënt zich comfortabel bij voelt. Mensen van dichtbij mogen helpen en hen een positieve evolutie zien doormaken, dat is vooral heel mooi aan onze job.

Wil je graag een botmeting laten uitvoeren? Vermeld dat specifiek wanneer je telefonisch of online een afspraak maakt.

Reumatologie en Metabole botziekten

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.