Dienst gynaecologie breidt uit: meer consultaties en meer permanentie op de 3 campussen

05 03 2024 Afb 0027 min
Medisch nieuws

Geplaatst op 29 apr. 2024

Met de komst van dr. Sanne Deneckere werd het team gynaecologie van AZ Zeno uitgebreid. Samen met dr. Guy Bouwens, dr. Barbara De Brauwer en dr. Jeff De Loose wil de dienst blijven focussen op een persoonlijke begeleiding van de dames én hun partner. “Met de juiste aanpak, kunnen wij bijdragen aan een goed gevoel en mooie herinneringen over de zwangerschap en de bevalling.” vertelt dr. Sanne Deneckere.

Wat betekent de uitbreiding voor de dienst gynaecologie?

Dr. Bouwens: Met een extra gynaecoloog kunnen we meer consultaties aanbieden en is er ook meer permanentie. Op campus Knokke zijn er dagelijks minstens 2 gynaecologen aanwezig. Maar ook op de campus Blankenberge en Maldegem kan je nu 3 à 4 dagen per week terecht bij de gynaecoloog.

Waarvoor kunnen dames terecht op de dienst gynaecologie?

Dr. De Brauwer: We begeleiden en ondersteunen dames tijdens de zwangerschap en bevalling en dat in nauwe samenwerking met het team van vroedvrouwen. Daarnaast kan je ook bij ons terecht voor gynaecologische
problemen, preventieve onderzoeken zoals het uitstrijkje, anticonceptie of menopauze.

Wat is er nieuw op het vlak van zwangerschap?

Dr. Deneckere: Sinds kort is het RSV-vaccin voor zwangere vrouwen beschikbaar. Het vaccin is niet verplicht maar wij raden het ten sterkste aan, voor wie bevalt tussen oktober en maart. RSV of voluit ‘respiratoir syncytieel virus’ is de belangrijkste oorzaak van lagere luchtweginfecties bij baby’s jonger dan één jaar. Baby’s worden er vaak erg ziek van en belanden hierdoor in het ziekenhuis. Met het vaccin kunnen we de baby van voor de geboorte beschermen.

Zijn er nog andere tendensen?

Dr. De Loose: We zien dat vrouwen steeds vaker op zoek zijn naar een natuurlijke manier om te bevallen. Het aantal badbevallingen is het laatste jaar flink gestegen. Het is een veilige en comfortabele optie voor vrouwen die geen epidurale verdoving willen of kunnen krijgen. Het water biedt een gevoel van gewichtloosheid, waardoor de pijn van de weeën verlicht wordt. Het warme water helpt ook om de spieren te ontspannen en kan zo de bevalling versoepelen.

Daarbij zien we ook minder letsels aan het geboortekanaal. Een bevalling in bad kan enkel als de mama geen complicaties heeft en als de baby gezond is. Tijdens de consultaties bespreken we uitgebreid alle opties.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.