CLOSER: kunstwerk van 7000m² op site van AZ Zeno

Closer
Kunst

Geplaatst op 05 apr. 2022

In het weekend van 2 april streek kunstenaar Wim Tellier neer in Knokke-Heist. Zijn kunstwerk 'CLOSER' toont een onoverwinnelijke man in een brandwerend pak.

Wim Tellier slaat opnieuw met verstomming in Knokke-Heist: de kunstenaar heeft met Closer een dynamisch werk van meer dan 7.000 vierkante meter neergelegd in een weide naast AZ Zeno. Zijn ‘landscape art’ was in het verleden ook al te zien op het strand. De boodschap van Tellier? Schijnbare onoverwinnelijkheid, vandaag erg actueel.

“Hij lijkt onoverwinnelijk, alsof niets hem kan overkomen”, legt Tellier uit. “Maar dat is slechts schijn want in een tweede stadium krijgt de man-in-beschermpak een volledig andere gedaante.” Het kunstwerk zal als het ware veranderen terwijl je erop staat te kijken.

AP1 W5387 min
AP1 W5466 min
DJI 0802 min

Photo's by Hugo Van Beveren / project CLOSER

Pak geperforeerd

“In mei wordt het pak geperforeerd en zullen er zonnebloemen door groeien als tegenpool van die zelfzekere man. De biologische bloemenzaadjes gaan hem overmeesteren en uiteindelijk overwoekeren.” De zonnebloem staat symbool voor bescheidenheid en als knipoog naar de zon. In een derde stadium wordt de hele stof dan gerecycleerd.

Schijnbare onverwinnelijkheid: dat is de insteek van Tellier bij zijn nieuwe stunt. Closer vestigt de aandacht op onder- en overschatting, op corona en klimaatverandering. “Mijn werk is een vorm van ‘landscape art’: ik integreer foto’s in omgevingen en creëer zo installaties. Die gaan altijd gepaard met een conceptuele boodschap, waar vaak iets maatschappelijks en persoonlijks in verweven zit”, zegt de kunstenaar.

“Als je twee à drie jaar bezig bent aan zo‘n installatie, is het natuurlijk mooi meegenomen dat je ook persoonlijk achter de boodschap staat.” Ook in het verleden verwezen de eerdere projecten van Tellier naar thema’s die vaak een maatschappelijke insteek hadden.

Uitkijktoren

Het kunstwerk ligt op een weide naast AZ Zeno en de site is volledig publiek toegankelijk. “Nieuwsgierigen zijn vanaf vandaag tot en met 4 september 2022 welkom om de voortgang van kunstproject te aanschouwen. De canvasdruk ligt op de weide tussen de Kalvekeetdijk 258 en het biologische voedselbos”.

Om de beste ervaring te garanderen werd een uitkijktoren voorzien. Rolstoelgebruikers genieten vanop de parking van AZ Zeno van het beste zicht.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.