Chirurgische innovatie met aandacht voor de mens

06 01 2022 Afb 014 uitsnede 16 op 9
Medisch nieuws

Geplaatst op 14 okt. 2024

De dienst algemene heelkunde staat voor ervaring aangevuld met jonge dynamiek die moderne en kwalitatieve zorg biedt waar de patiënt als mens centraal staat. Dr. Vlasselaers, dr. Devos, dr. Philippe en dr. Vandeputte voeren jaarlijks samen zo’n 2.000 ingrepen uit. Ze behandelen patiënten met zeer verscheidene aandoeningen en voeren operaties uit aan het spijsverteringsstelsel, de buikwand, de huid en weke delen, de borstkasholte en het bloedvatstelsel en behartigen ook heelkundige kankerbehandelingen. In de toekomst zullen zij nog meer mensen kunnen helpen dankzij een uitbreiding van het team en een aantal nieuwe behandelingen… zowel in als naast de operatiezaal.
06 01 2022 Afb 118 uitsnede vierkant

Uitbreiding

“We opereren in zéér goed uitgeruste operatiezalen die veel mogelijkheden bieden, denk maar aan lasertechnieken, kijkoperaties en robotchirurgie. Die innovatie komt de kwaliteit van onze chirurgie ongetwijfeld ten goede. We kunnen onze patiënten de beste zorg garanderen, waardoor ze beter herstellen, sneller naar huis kunnen terugkeren en de draad vlot weer oppikken. Begin 2025 zal er ook een nieuwe arts, Dr. Jacobs, onze dienst vervoegen, die samen met ons nog meer behandelingen en nieuwe ingrepen zal kunnen uitvoeren. Samen met Dr. Vandeputte zal ze de longchirurgie, die recent werd opgestart mee vorm geven, en dat volgens de laatste nieuwe technieken. Hoogstaande zorg dicht bij huis, daar gaan we voor."

Mens staat centraal

Wat het team misschien nog belangrijker vindt dan de technische zijde van chirurgie, is het menselijke aspect. “Hier luisteren we vooral naar onze patiënten. We kijken niet enkel naar hun ziektebeeld, maar ook naar wie zij zijn als mens, hoe ze de ziekte beleven en wat dat op sociaal vlak met hen doet. Omdat wij onze patiënten persoonlijk opvolgen tijdens de behandeling, staan wij heel dicht bij hen. Die nabijheid maakt echt een verschil in hun verhaal, het zorgt ervoor dat we hun problemen snel kunnen aanpakken op een manier die bij hen past. Het hebben van een eigen secretariaat, zodat patiënten ons altijd rechtstreeks kunnen bereiken, helpt daar ongetwijfeld ook bij."

We zetten een totaaltraject op voor de patiënt en willen zo de hele levensstijl een gezonde wending geven
Vandeputte Mathieu

Dr. Mathieu Vandeputte

Multidisciplinair obesitastraject

Die persoonlijke aanpak gaat ook over niet-chirurgische oplossingen. Zo start de dienst heelkunde dit najaar een multidisciplinair traject voor mensen met obesitas. “Slechts een kleiner deel van onze obesitaspatiënten is geholpen met chirurgie”, vertelt dr. Vandeputte, drijvende kracht achter het traject. “Om hen op lange termijn te kunnen helpen, is het cruciaal dat zij ook ondersteuning krijgen van onder meer een psycholoog, diëtist, huisarts en bewegingsdeskundige. We zetten een totaaltraject op voor de patiënt en willen zo de hele levensstijl een gezonde wending geven. Daarmee proberen we een multidisciplinaire, innovatieve aanpak aan te bieden voor een belangrijk en toenemend probleem in onze maatschappij. En dat volgens de recentste aanbevelingen van het kenniscentrum."

Pluszorg

Vernieuwend is AZ Zeno ook met het traject van Pluszorg. Dr. Devos introduceerde naast de klassieke geneeskundige behandelingen ook aanvullende zorg voor oncologische en palliatieve patiënten. Een waardevolle ondersteuning, die hen fysiek én mentaal aansterkt. "Niets geeft zoveel voldoening als iemand kunnen helpen, op welke manier dan ook."

06 01 2022 Afb 114

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.