Campus Knokke goed op weg om duurzaamste ziekenhuis van België te worden

Zonnepanelen
Duurzaamheid

Geplaatst op 21 jun. 2023

Als je voor de inkom staat van onze campus in Knokke merk je er wellicht niet veel van; maar bovenop onze daken “verbergen" er zich een massa zonnepanelen. Recent kwamen er zo'n 1.200 zonnepanelen bij, wat het totaal op zo’n 2.000 stuks brengt. Daardoor draait onze campus in Knokke nu voor ongeveer 25% op groene stroom. Tegen de zomer van 2024 willen we die stroomvoorziening optrekken tot maar liefst 43%. Om dat te verwezenlijken, bouwen we deze winter een gigantische carport van zonnepanelen over onze parking.

2000 zonnepanelen

Als je voor de inkom staat van onze campus in Knokke merk je er wellicht niet veel van; maar bovenop onze daken “verbergen" er zich een massa zonnepanelen. Recent kwamen er zo'n 1.200 zonnepanelen bij, wat het totaal op zo’n 2.000 stuks brengt. Daardoor draait onze campus in Knokke nu voor ongeveer 25% op groene stroom.

Recent stelde AZ Zeno in Knokke de investeringsplannen voor om de ambitie waar te maken om op korte termijn het duurzaamste ziekenhuis van België te worden. Daarmee willen we beter doen dan wat Europa van de zorgsector verwacht. Dat alles past in een duidelijk omschreven “people, profit, planet” plan.

Tegen de zomer van 2024 willen we die stroomvoorziening optrekken tot maar liefst 43%. Om dat te verwezenlijken, bouwen we deze winter een gigantische carport van zonnepanelen over onze parking.

Concreet worden er komende winter zo’n drieduizend extra zonnepanelen op een constructie geplaatst boven de parking van de campus in Knokke. “Dat zorgt voor bijna 20 procent extra groene stroom”, zegt facilitair directeur Jo Dendauw. “Een serieuze investering, maar eentje die op lange termijn zijn vruchten afwerpt. We werken intensief samen met Earth en Ingenium, en kiezen bovenop de grootschalige ingrepen ook voor kleinere optimalisaties, zoals bijvoorbeeld het dimmen van de verlichting op de parking of een verbeterde luchtcirculatie in het gebouw.”

Zonnepanelen

"Zonne-energie neemt een steeds groter aandeel in van onze energiebevoorrading en kan onze energiefactuur drastisch beperken. Gezondheidszorg vraagt immers bijzonder veel energie. Deze investeringen in groene energie passen volledig in de duurzame ambities van AZ Zeno”, vertelt algemeen directeur Mevr. Patrice Buyck.

Dit project is een mooie samenwerking tussen ons ziekenhuis en de duurzame energiespecialist Earth. Luc Demeyere, CEO bij Earth (Gridlink) had het over en uiterst vruchtbare samenwerking die mooi symbool staat voor hoe de zorgsector meer en meer oog heeft voor duurzame en financiële argumenten. “We gaan naar een maatschappij waar de energiebevoorrading zal samengesteld zijn uit verschillende bronnen. AZ Zeno beschikt over een heldere langetermijnvisie op duurzaamheid. De zonnepanelen zijn daar een exponent van, aangezien de duurzame ambities van het ziekenhuis veel verder reiken dan enkel zonnepanelen."


Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.