Geplaatst op 13 nov. 2024
Dr. Vandeputte: Er is steeds meer aandacht voor obesitas als chronische aandoening. Het idee dat een zwaarlijvige personen ‘gewoon wat meer discipline nodig hebben’ om de struggles met gewicht te overwinnen, is achterhaald. Er is veel ruimere begeleiding en ondersteuning nodig.
Dr. Trenson: Wie fysiek of mentaal ziek is, gaat naar de dokter. Maar voor gewicht lijkt dat anders te liggen. Wij willen mensen er met dit initiatief van bewustmaken dat zij ook voor obesitas het best naar de huisarts, specialist, diëtist of psycholoog gaan. Het is een echte ziekte, die levensbedreigende gevolgen met zich kan meebrengen. Denk maar aan diabetes, depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Vooraleer die problemen de kop opsteken, pakken wij obesitas dus graag preventief aan binnen het zorgpad, dat we begin oktober 2024 lanceerden.
Dr. Trenson: Het voedingspatroon is zeker een belangrijke factor bij obesitas, we leven in West-Europa nu eenmaal in een welvarend deel van de wereld. Eten en drinken is er altijd en overal aanwezig. Maar ook levensstijl, medicatie, erfelijkheid, hormoonschommelingen en psychische problemen spelen mee. Bij AZ Zeno bekijken we het complete plaatje en komen we er samen met een diëtist, psycholoog en revalidatiearts achter welke hulp iemand specifiek nodig heeft. Op maat en in samenspraak met de patiënt. Dat is de enige duurzame manier om iemand te behandelen.
Dr. Vandeputte: Sommige mensen hebben vooral baat bij een gepersonaliseerd voedings- en bewegingsprogramma, anderen hebben nood aan mentale steun. We zien ook dat medicatie voor bepaalde personen een oplossing biedt. En voor sommigen is bariatrische of obesitaschirurgie de eerste stap naar een gezond leven. De verdere opvolging achteraf is minstens even belangrijk. Daarbij speelt ook de huisarts een cruciale rol, die wij nauw willen betrekken in het hele verhaal. Wij fungeren eigenlijk als tussenpersoon tussen hen en de patiënt.
Dr. Vandeputte: Bij AZ Zeno omringen wij een patiënt als team. We bundelen onze krachten vanuit verschillende invalshoeken in één multidisciplinair overleg. Geen adviezen die elkaar tegenspreken. Je krijgt een duidelijk plan waarmee we samen aan de slag gaan, gesteund op medische kennis. Natuurlijk kunnen we op elk moment bijsturen, want we zien in ieders leven veranderingen die ook een invloed hebben op het gewicht.
Dr. Trenson: Veel van onze patiënten zijn jonge mensen die aan het werk zijn. Voor hen is het heel eenvoudig om zich in één keer te laten screenen door het volledige obesitas-zorgteam. De kosten zijn dezelfde als voor een gewone consultatie bij een arts, diëtist, psycholoog of kinesist. Vaak is het goedkoper dan telkens opnieuw bepaalde diëten of medicatiekuren op te starten, die zonder de nodige begeleiding niet altijd blijvende effecten hebben.
Heb je een te hoog BMI of heb je moeite om een gezond gewicht te behouden? Maak dan een afspraak voor een obesitasscreening. Tijdens die screening ga je in AZ Zeno campus Knokke op drie verschillende consultaties: bij een arts, een diëtist en een psycholoog. Nadien volgt een multidisciplinair overleg, waaruit jouw persoonlijk opvolgprogramma vloeit. Alles verloopt in samenspraak met jou en je huisarts.