AZ Zeno koopt lasertoestel aan voor meest innovatieve prostaatbehandeling

Laser
Medisch nieuws

Geplaatst op 13 jul. 2023

Mannen krijgen vanaf hun 45e te maken met geleidelijke prostaatvergroting, wat plasklachten kan veroorzaken. Binnenkort kunnen die mensen bij AZ Zeno terecht voor een innovatieve Thulio-laserbehandeling waarmee het teveel aan goedaardig weefsel verwijderd wordt. Een minimaal invasief alternatief voor de klassieke operatie, dat heel wat voordelen met zich meebrengt.

Mannen krijgen vanaf hun 45e te maken met geleidelijke prostaatvergroting, wat plasklachten kan veroorzaken. Binnenkort kunnen die mensen bij AZ Zeno terecht voor een innovatieve Thulio-laserbehandeling waarmee het teveel aan goedaardig weefsel verwijderd wordt. Een minimaal invasief alternatief voor de klassieke operatie, dat heel wat voordelen met zich meebrengt. ‘Dit toestel is absoluut state-of-the-art, de allernieuwste laser die in Europa voorhanden is’, vertelt uroloog Zia Malikzada.

Wat is het verschil met een traditionele ingreep?

Bij de klassieke prostaatingreep lepelen we als het ware de binnenkant van de prostaat leeg, zodat er opnieuw ruimte vrijkomt om te plassen. Dankzij de laserbehandeling, waarbij we het teveel aan weefsel nu wegbranden, kunnen we sneller en zuiverder te werk gaan. Omdat wij amper nog incisies hoeven te maken, is er minder kans op nabloeding. Dat is belangrijk, want veel van onze patiënten nemen medicatie, zoals bloedverdunners. Dat zorgt ervoor dat we de opnameduur kunnen inkorten van twee à drie nachten naar maximaal één nacht. Verder heeft de patiënt minder pijn, omdat de sonde maar een korte tijd in de blaas blijft. En de nieuwe techniek laat ons ook toe om grotere prostaten te opereren.

Welke voordelen biedt het toestel nog?

De laser is multi-inzetbaar en geeft ons ook de mogelijkheid om nog andere ingrepen uit te voeren. We kunnen er bijvoorbeeld nierstenen, uretherstenen en blaasstenen mee verwijderen. De laser fragmenteert de steen in kleine stukjes of in een poedervorm die we achteraf uitspoelen. De klassieke manier van vergruizen, die vaak meerdere sessies vraagt, laten we hiermee achter ons. Daarnaast kunnen we met de laser ook kleinere tumoren in het nierbekken, de nierkelken en de hogere urinewegen elimineren door ze te verdampen. Dankzij deze nieuwe methode hoeven we de nier niet langer deels of volledig te verwijderen. Vanzelfsprekend is dat een bijzondere verbetering voor onze patiënten!

Wanneer kunnen patiënten bij AZ Zeno terecht voor de nieuwe behandeling?

Deze zomer krijgen onze artsen en het verplegend personeel een intensieve opleiding, om alle ingrepen met de Thulio-laser perfect onder de knie te krijgen. Vanaf eind augustus 2023 starten wij dan met de effectieve laserbehandelingen. Alle ingrepen gaan door in campus Knokke, waar het toestel staat. Onze patiënten zijn tegenwoordig goed geïnformeerd en regelmatig kwam de vraag naar een laseringreep. Heel fijn dat wij hier bij AZ Zeno nu op zo’n vooruitstrevende manier aan kunnen tegemoetkomen.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.