AZ Zeno zet smaakbeleving opnieuw hoog op de kaart en pakt uit met ‘crème complet’, een reeks van 19 culinaire en voedzame broodpappen voor patiënten met slikproblemen.

Creme complet team
Voeding en gezondheid

Geplaatst op 29 jan. 2025

AZ Zeno zet een nieuwe culinaire stap in het duurzame voedingsbeleid met de introductie van een vernieuwde cyclus broodpappen, afgestemd op de IDDSI 4-norm, evenwichtig samengesteld en boordevol smaak. Het keukenteam, de diëtisten, logopedisten en geriaters werken samen om 19 recepten te valideren, een grote primeur in de zorgsector in België. Na zes maanden intensief testen, stelt AZ Zeno nu met trots het resultaat voor. ‘Wat het uniek maakt, is dat we alles van a tot z zelf bereiden met heel voedzame en verse ingrediënten en dat proef je’, zegt Charlotte Bourgoo, kwaliteitsverantwoordelijke voeding.
Broodpappen

IDDSI 4 en broodpappen

Het IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een wereldwijd raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken te classificeren. Bij patiënten met slikproblemen adviseert een logopedist welke consistentie het meest geschikt is. Personen met ernstige slikstoornissen of die moeite hebben met eten, worden vaak ingedeeld op niveau 4 van het IDDSI-raamwerk. Dit niveau beschrijft voeding die volledig gemalen is tot een zeer dikvloeibare consistentie met een textuur die veilig kan worden geconsumeerd.

Logopediste Valérie Van Damme: ‘Wij streven ernaar om voeding volledig op maat te maken. Voor elke patiënt bekijken we de kauwkracht en eetmogelijkheden. Op basis van die gegevens passen we de voeding aan om optimaal aan hun behoeften te voldoen.’

Kwaliteitsverantwoordelijke voeding Charlotte Bourgoo: ‘Net zoals in andere ziekenhuizen serveerden wij broodpappen. Dit zijn gemixte broodmaaltijden die, net als een traditionele boterham, uit twee componenten bestaan: een sneetje brood en een beleglaag. Door deze te mengen met bijvoorbeeld melk of koffie, ontstaat een consistentie die geschikt is voor level 4 IDDSI. In de meeste ziekenhuizen zijn de smaken beperkt en mag je al tevreden zijn met standaardsmaken zoals ham en kaas of confituur en choco. Met ons gamma ‘crème complet’ hebben we nu een zeer uitgebreide keuze van 19 originele smaken, voor elk wat wils zeg maar.’

Hoe zijn jullie tot de reeks ‘crème complet’ gekomen?

Kwaliteitsverantwoordelijke voeding Charlotte Bourgoo: ‘Op IDDSI niveau 4 is het een uitdaging om aantrekkelijke gerechten te creëren. Een multidisciplinair team bestaande uit ons diensthoofd, de chef-kok, logopediste en mezelf sloegen de handen in elkaar om dit nieuwe gamma tot stand te brengen. Eerst brainstormden we over mogelijke smaken, waarna de chef een receptuur opmaakte die dan werd getest op smaak, voorkomen en consistentie. Zodra we samen een eurekagevoel hadden bij een bereiding, werd deze opgenomen in de selectie. Dr. Yerma Coppens, diensthoofd geriatrie, bedacht bovendien de naam ‘crème complet’. Voor haar was het meteen duidelijk: een crème staat voor iets heerlijk romigs, bijna luxueus, en tegelijk is het voedingskundig compleet. Een betere naam konden we niet vinden, dus ‘crème complet’ was de logische keuze.

Logopediste Valérie Van Damme: ‘Het was een uitgebreide zoektocht, want een lekkere en vernieuwende smaak omzetten naar de ideale textuur was veel complexer dan ik eigenlijk verwacht had. De chef heeft verschillende varianten gecreëerd, die wij hebben geproefd om samen dan te bepalen welke het beste waren. Het bereiken, maar zeker ook behouden van de van de juiste consistentie, was hierbij de grootste uitdaging.’

‘De patiënten reageren heel enthousiast op de nieuwe smaken van de crème complet. Ze vinden ze niet alleen lekker, maar ook zeer verfrissend. Het gevarieerde aanbod aan smaken wordt bijzonder gewaardeerd en de verandering in het menu wordt als positief ervaren.’
Yermcopp

Dr. Yerma Coppens

Geriater

Creme complet team

Welke vernieuwende smaken lanceerden jullie voor de broodpappen?

Kwaliteitsverantwoordelijke voeding Charlotte Bourgoo: ‘Wij willen ons onderscheiden met onze reeks ‘crème complet’. Na zes maanden brainstormen en testen, hebben we maar liefst 19 nieuwe smaken geïntroduceerd. We zijn het eerste ziekenhuis in België dat zulke vernieuwende smaken aan zijn patiënten presenteert. Het is een uitdaging om een broodpap met een vernieuwende belegsoort op de juiste consistentie te krijgen. Weinig ziekenhuizen durven die stap te zetten, maar wij houden van dat soort uitdaging. Zo is het ook gegaan met ons veld met biogroenten, ons duurzaam kookproces, etc.’

Dit zijn de 19 nieuwe smaken uit de crème complet-reeks: kaneel-appel, framboos, rozijnenbol, tiramisu, mango-passievrucht, confituur-aardbei, croissant, sandwich-chocolade, peperkoek-karamel, vitello tonnato, americain, geitenkaas-vijg, zalm-boursin, kip curry, wortel-honing, humus-zoete paprika, vis-curry-kokos, speculoos-camembert-peer, rode biet-balsamico.

Logopediste Valérie Van Damme: ‘Eten is een essentieel onderdeel van het leven en dat nemen we binnen ons team zeer serieus. Het ontwikkelen van de nieuwe broodpappen was een lang proces van zoeken, testen en vergelijken met wat we eerder aan onze patiënten hebben aangeboden. Dankzij onze gedrevenheid als team zijn we erin geslaagd om een vernieuwend en vooruitstrevend resultaat te bereiken. Dat is iets waar we trots op mogen zijn en graag willen delen.’

Waarom zijn deze crème complet-broodpappen van belang?

Kwaliteitsverantwoordelijke voeding Charlotte Bourgoo: ‘Onze patiënten, die genoodzaakt zijn om voedingsmiddelen te consumeren met een gewijzigde consistentie, zijn mensen met de grootste zorgbehoefte als het gaat om eten. Vaak worden zij beperkt in de gerechten en smaken die ze kunnen krijgen. We mogen deze mensen niet uitsluiten. Iedereen verdient dezelfde zorg en dat betekent ook dat ze dezelfde smaken moeten kunnen ervaren als anderen. We willen voor iedereen de hoogste kwaliteit bieden met een maximale smaakbeleving.’

Logopediste Valérie Van Damme: ‘Eten is voor veel patiënten een van de weinige dingen waar ze echt van kunnen genieten. Daarom willen we hen iets aanbieden dat niet alleen lekker is, maar ook voedzaam en volwaardig. Het stimuleren van een veilige en adequate voedselinname is voor ons een belangrijk streven. Goed eten speelt immers een cruciale rol in het herstelproces van onze patiënten.’

Wat vinden de patiënten ervan?

Geriater dr. Yerma Coppens: ‘De patiënten reageren heel enthousiast op de nieuwe smaken van de crème complet. Ze vinden ze niet alleen lekker, maar ook zeer verfrissend. Het gevarieerde aanbod aan smaken wordt bijzonder gewaardeerd en de verandering in het menu wordt als positief ervaren.’

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.