Hydrocele/ waterbreuk bij een kind

Urologische ingrepen bij kinderen

Hydrocele/ waterbreuk bij een kind

Waterbreuk of hydrocele ontstaat wanneer de testikels in de balzak afdalen. Daardoor ontstaat een open verbinding tussen de buikholte en de ruimte rondom de teelballen. Meestal gaat deze verbinding in de loop van de eerste 6 tot 12 maanden weer dicht. Als de verbinding openblijft, kan er vocht in de ruimte rond de testikel terechtkomen. In samenspraak met de uroloog wordt beslist om tot een heelkundige ingreep over te gaan. De operatie dient om de verbinding tussen de buikholte en de teelbal te sluiten zodat er geen zwelling meer kan ontstaan.

 • De ingreep

  De ingreep gebeurt onder algemene anesthesie. Een van beide ouders mag hun zoon begeleiden tot in de operatiezaal en tot hij volledig onder narcose is gebracht. De opname gebeurt in dagbehandeling. Er wordt een sneetje gemaakt ter hoogte van de lies, daar wordt de zaadstreng opgezocht en wordt de verbinding gesloten. De teelbal wordt meestal ook bijkomend gefixeerd in de balzak. Zo kunnen ook enkele hechtingen aanwezig zijn ter hoogte van de balzak. De wonde ter hoogte van de lies wordt meestal gelijmd en de wonde op de balzak wordt gehecht met zelfverterende draadjes.

 • Nazorg

  Het kind kan de dag van de ingreep huiswaarts. Hij kan de eerste dagen wat last hebben ter hoogte van de lies en de balzak. Je geeft het kind best pijnstilling op basis van paracetamol. De eerste dagen zeker niet douchen of in bad gaan. De beide wonden worden best zo droog mogelijk gehouden.

  De gelijmde wonde ter hoogte van de lies hoeft geen verdere nazorg. De huidlijm dient als verband. Enkel de wonde op het scrotum kan je best tweemaal daags ontsmetten met Isobetadine. Zeker de eerste twee weken niet zwemmen of in bad gaan. Gedurende die termijn worden best ook geen sportactiviteiten uitgevoerd.

 • Vruchtbaarheid

  De kans dat er door de operatie schade ontstaat aan de bloedvaten van de teelbal of aan de zaadleider is erg klein. In principe heeft deze ingreep dus geen gevolgen voor de vruchtbaarheid van het kind. In een aantal gevallen is de teelbal echter in aanleg van mindere kwaliteit. De operatie zal de kwaliteit niet kunnen verbeteren.

  De eerste dagen kan de balzak wat opgezwollen zijn. Ook een blauwverkleuring (bloeduitstorting) is normaal. Bij abnormale zwelling, roodheid of koorts van het kind kan je best de huisarts of de behandelende uroloog contacteren.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.