> zorgverstrekker  >  nieuws  >  Nederlandse patiënten in AZ Zeno

Nederlandse patiënten in AZ Zeno


az-zeno-web-02.jpg
az-zeno-web-02.jpg

19-03-2020

AZ Zeno reageert op uitspraak Burgemeester Lippens

Voor Nederlandse patiënten gelden zelfde strenge richtlijnen als voor Belgische, maar we laten niemand in de steek. Net zoals iedereen stelt AZ Zeno alles in het werk om het coronavirus te bestrijden. Dagelijks worden maatregelen aangepast om het virus aan te pakken. Zo is er bezoekverbod, kunnen consultaties enkel indien hoogdringend en wordt er gewerkt met een triagesysteem voor de ingang van spoed om mogelijks besmette en niet besmette patiënten te scheiden.

Deze maatregelen gelden voor alle patiënten, dus ook voor de Nederlandse. Het kan niet de bedoeling zijn om patiënten te weren. Denk maar aan de vele mama’s die hier binnenkort bevallen. Het zou medisch onverantwoord zijn om hen na maandenlange controle en begeleiding in de steek te laten. Bevallen behoort nu eenmaal tot hoogdringende medische zorg. Ook voor de Nederlanders geldt de richtlijn dat de behandelend arts beslist over de dringendheid van een raadpleging.  

Wij hebben alle begrip voor de bezorgdheden van onze burgemeester en delen zijn standpunt dat toerisme en niet-noodzakelijk verkeer totaal verboden moet worden maar als ziekenhuis hebben we de belangrijke opdracht om iedereen, ook west Zeeuws-Vlamingen, de best mogelijke zorg te geven. Iets waar we niet alleen juridisch toe verplicht zijn, maar ook deontologisch.  

AZ Zeno heeft al meer dan 50 jaar een traditie om ook Nederlanders de best mogelijke zorg te geven. Nu ongeveer 25 jaar terug werden hiervoor met de grootste Nederlandse ziekteverzekeraars verschillende contracten afgesloten. De uitdaging waar onze maatschappij nu voor staat brengt heel wat emoties en standpunten naar voor.

Het spreekwoord indachtig ‘in nood kent men zijn vrienden’, willen wij dan ook onze zorg blijven aanbieden aan iedereen die daar in de ganse regio behoefte aan heeft.

 

Attest noodzakelijke verplaatsing

De impact van het Corona-virus op ons dagelijks leven is aanzienlijk, niet in het minst voor onze Nederlandse / in Nederland wonende patiënten. Wie voor een dringende consultatie naar het ziekenhuis moet komen, ontvangt via zijn/haar arts een ‘attest noodzakelijke verplaatsing’. Dit attest kan je aan de grens voorleggen bij een eventuele politiecontrole.

De betrokken patiënten ontvangen dit attest normaal pro-actief van de arts. Heb je geen attest ontvangen, of heb je hier nog vragen bij, neem dan zeker telefonisch contact op!


 terug naar het overzicht