background header
> bezoeker  >  diensten  >  detail

Moeder-Kind


Welkom op de zorgeenheid Moeder-Kind. Binnen deze afdeling vind je de zorgeenheid Pediatrie en de zorgeenheid Materniteit.

 

Pediatrie 
 

team

 • mevr. Vicky Pauwaert, hoofdverpleegkundige, T +32 (0)50 535 090
 • dr. Sabine Kuypers, pediater
 • dr. Liesbeth Vanderlinden, pediater
 • dr. Karen Vanderbruggen, pediater
 • dr. Kruth, kinderpsychiater
 • mevr. Joke Deslypere, kinder- en jongerenpsychologe
 • verpleegkundigen  

Kinderen zijn een specifieke doelgroep die een totaal verschillende aanpak vragen in vergelijking met volwassenen.


het kind centraal
Met die kerngedachte werken we dagelijks, samen met het gehele team, aan een kwalitatieve zorg voor de kinderen. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de warmmenselijke benadering en kindgerichtheid.
 

ouder-kind
Ouders zijn uiteraard de hele dag welkom op de afdeling. Wij proberen hen steeds te informeren en te betrekken bij de verschillende onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen ze participeren aan de dagelijkse zorg van hun kind. Een ziekenhuisopname van uw kind geeft u min of meer het gevoel wat afstand te moeten nemen. U als ouder weet echter het best de gevoelswereld en de zorg van uw kind te behartigen.

Daarom stellen we u graag de ouder-kind formule voor waarbij u steeds de mogelijkheid hebt om te overnachten bij uw kind. Zo bent u ook bij alles wat rondom uw kind gebeurt. 


Piep De Muis
Piep, onze ziekenhuismuis begeleidt de kinderen op een speelse manier tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Van opname tot ontslag gaat Piep met hen mee.
 

psychologische ondersteuning
Op uw verzoek of op aanraden van de behandelende arts kan hulp ingeroepen worden van de psychologe. Haar werkzaamheden zijn gericht op onderzoek, begeleiding en behandeling.


Rechten van het kind 
Bij onze visie op kinderverpleging staat het welzijn van het kind en zijn directe omgeving voorop, rekening houdend met de richtlijnen geformuleerd in het ‘Handvest Kind en Ziekenhuis’.  Dit handvest, opgesteld in 1988 in samenspraak met twaalf Europese patiëntenverenigingen en de Wereldgezondheidsorganisatie, legt de rechten van kinderen vast voor, tijdens en na een ziekenhuisopname. U kan het handvest raadplegen via deze link

 

Materniteit 

 

De zorgeenheid materniteit is gevestigd op de campus in Knokke-Heist. 

Voor meer info kan u de tekst hieronder raadplegen of de materniteit telefonisch bereiken via +32 (0)50 535 060.

team

 • Mevr. Vicky Pauwaert, hoofdverpleegkundige T +32 (0)50 535 070
 • Verpleegkundigen
 • Dr. Frank Mestdach, gynaecoloog 
 • Dr. Guy Bouwens, gynaecoloog
 • Dr. Barbara De Brauwer, gynaecologe 
 • Dr. Sabine Kuypers, pediater
 • Dr. Liesbeth Vanderlinden, pediater
 • Dr. Karen Vanderbruggen, pediater

Het team wordt ook bijgestaan door de dienst anesthesie, sociale dienst, psychologen, kinesisten en diëtisten.
 

bevallen in AZ Zeno
Er zijn drie mogelijke manieren om te bevallen in AZ Zeno

 • ambulant bevallen: de ouders gaan na de bevalling meteen naar huis. Deze keuze moet echter wel medisch verantwoord worden.
 • dagopname: mama overnacht samen met de baby. Deze keuze moet echter wel medisch verantwoord worden.
 • klassiek bevallen: moeder en kind worden gedurende enkele dagen verzorgd op de afdeling.
   

het ei
Voor, tijdens of na een zwangerschap hebben vrouwen vaak heel wat vragen: hoe bereid ik me best voor op een zwangerschap, ik raak moeilijk/niet zwanger, wat moet ik doen; wat is de juiste voeding voor mijn baby; hoe behoud ik het evenwicht in mijn gezin/leven na de komst van mijn baby, … Om op al die vragen een persoonlijk, uitgebreid antwoord te bieden, staan de vroedvrouwen van AZ Zeno tot uw dienst. Ze geven individuele voorlichting, advies en hulp aan alle vrouwen die daar nood aan hebben. De vroedvrouw fungeert als vertrouwenspersoon bij uw individuele vragen. Naast individuele raadplegingen worden regelmatig ook groepssessies georganiseerd rond specifieke thema’s.
 

Maandelijkse infosessies 
Naast het consultatie-uurtje van de vroedvrouwen worden maandelijks ook info-avonden georganiseerd rond specifieke thema's. Deze gaan telkens door om 19u. in AZ Zeno campus Knokke-Heist (Kalvekeetdijk 260), AZ Zeno campus Maldegem (Stationsstraat 27) en in kinderdagverblijf ‘t Schelpje (Rood-Kruisstraat 17 in Blankenberge).

Een overzicht van data en thema's vind je hier.
 

Nog vragen?
Geef een belletje op  +32 (0)50 535 060 of kom gerust een bezoekje brengen aan onze afdeling. U hoeft geen afspraak te maken.